Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele sürerken, pozitif vaka tespit edileler ile temaslıları evlerde karantinaya alınıyor. Rize’de, covid-19 sürecinde alındıkları karantinayı ihlal eden vatandaşlarsa yurtlara yerleştirildi. Yaklaşık 2 aydır devam eden uygulama ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Yeşilçay Öğrenci Yurdu’nda hem karantina kaçakları  hem de Rize’ye öğrenci, işçi olarak gelen ve covid teşhisi konulan yada temaslı durumunda olup izolasyon için uygun yeri olmayan vatandaşlar misafir ediliyor. Bugüne kadar yaklaşık 200 kişinin kaldığı yurtta bugün itibari ile 64 kişi bulunuyor. Karantina altındaki kişiler, kaldıkları yurt binasının pencerelerinden yaşadıklarını editörümüz Arzu ERBAŞ'a anlattı.

'ÇAY TARLASINA GİTTİM'

Karantina altındaki Hasan Bayram “Babamın testi pozitif çıktı. Babamla kalıyordum, köyde evden çaylığa gittim. Orada jandarmalar aradı. Ben de onlara yerimi söylemedim, başka yerlerde kendimi arattım, uğraştırdım onları, ama sonra yakaladılar. ‘Cezam neyse çekerim’ dedim yakalandım. 7 gündür buradayım, 7 günüm kaldı. 3000 lira da para cezası yedim, buradan çıkınca onu ödeyeceğim. Bir de 900 lira maske cezam var. Burada bize çok iyi bakıyorlar, karantina arkadaşlarım da var, buradan çıkınca onlarla görüşeceğim. Buradan çıkınca kuralları gerçekten riayet edeceğim, maskesiz asla sokağa çıkmayacağım, insanlara temastan kaçınacağım. Sokakta maskesiz birini görünce de hemen polise ihbar edeceğim” dedi.

'FATURA ÖDEMEYE GİTTİM'

Melek Özadanır “Oğlumun koronavirüs testi pozitif çıktı. Ben de adımın temaslı listesine yazıldığını bilmiyordum. ‘Bakkaldan ekmek alayım, oradan da bankaya faturayı yatırayım’ diye evden çıktım. Benim karantinada olmam gerektiğini bankada HES kodunda ortaya çıkınca öğrendim. Beni alıp buraya getirdiler. Burada her şey çok güzel çok, iyi bakıyorlar bize. Tabii ki evden uzakta olmak kötü. Buradan çıkınca çok daha fazla dikkatli olacağım. Bu hastalıkla ilgili hem kendimin hem de yakınlarımın zarar görmemesi için kurallara riayet edeceğim" dedi.

`ÇIKINCA TEDBİRLİ DAVRANACAĞIM´
Yurtta karantinada kalan Fırat Ateş (16), "Annemin test sonucu pozitif çıktı. O esnada ben sokaktaydım. Benim hiçbir şeyden haberim yoktu. Polisler sokakta kontrol edince karantinam gözüktü. 'Benim haberim yok' dedim ama buraya getirdiler. Burada bize iyi bakıyorlar. Bir sıkıntı yok. Yurtta arkadaşlarımız var onlarla muhabbet ederek, vakit geçiriyoruz. Çıktığımızda da arkadaşlığımıza devam edeceğiz. Çıktığım zaman daha tedbirli davranmaya çalışacağım. Çünkü burada hastalıkla ilgili sıkıntıları gördüm" ifadelerini kullandı.

'ÇOK DİKKATLİ OLACAĞIM'

Alirıza Mert ise, "Evde pozitif hastamız vardı. Ben de test yaptırdım negatif çıktı. Bir ara bankaya gittim. Orada yakalandım. Ne gerekiyorsa onu uyguladılar, buraya getirdiler. Burada keyfimiz yerinde. Çok güzel vakit geçiyor. Bize iyi bakıyorlar. Çıkınca çok daha fazla dikkatli olacağım" diye konuştu.

VALİ YARDIMCISI: DAHA HASSAS OLUNMALI

Vali Yardımcısı Sedat Sezik " Bakanlığımızın gönderdiği genelge ile birlikte, il ve ilçe salgın denetim merkezlerimiz ve kolluk kuvvetlerimizce, ikametgahlarında olması gerekirken, izolasyona tabi olmayıp, dışarıda olduğunu tespit ettiğimiz vatandaşlarımızı yurt binamız da zorunlu izolasyona tabi tutuyoruz. Aynı zamanda çeşitli sebeplerle Rize'ye gelip burada covid-19 teşhisi konulup ya da temaslı durumunda olan ancak kalacak yeri olmayan vatandaşlarımızı da yurt binamız da misafir ediyoruz. Yaklaşık 2 aydır Rize Yeşilçay Yurt Müdürlüğünde izolasyon süreci devam ediyor. Bu zamana kadar yaklaşık 200 vatandaşımızı misafir ettik. Şu an içinde yurdumuzda 64 kişi bulunuyor. Bunlardan 18'i zorunlu izolasyona tabi olması gerekirken ikametgahlarında bulamadığımız vatandaşlarımız. 46 kişi ise öğrenci, işçi olarak bölgeye gelen, izolasyon için uygun yeri olmayan vatandaşlarımızdan oluşuyor. Denetimlerimiz devam ediyor. Bu süreçte devletin tüm kurumlarının hassasiyetinin önemli olduğu kadar vatandaşların hassasiyeti de çok önemli. Vatandaşlarımızı daha hassas olmaya ve konulan kurallara uymaya davet ediyoruz”