Taşlıdere Mahallesi'nde, deniz dolgusu ve heyelanlı tabaka üzerine yaklaşık 30 yıl önce inşa edilen 72 daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kayma meydana geldi. Kayma nedeniyle yan yatmaya başlayan binalar, bölgede 'Pisa kuleleri' diye anılmaya başlandı. Binalardaki daire sahipleri, yapıları balkonlardan yerleştirilen demir direklerle güçlendirmeye çalıştı ancak yöntem başarılı olmadı. Yan yatmaya devam eden bloklarda uygulanan bu yöntemin mühendislik açısından bir anlamı olmadığını ifade eden Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı” Bina sakinlari yıllar içerisinde yan yatan binalarını belki güçlendirmek adına bir yönteme başvurarak, binların yan yattığı taraftaki tüm balkonlara demir kazıklar yerleştirmişler.  Yerleştirilen demir kazıklar mühendislik açısından bir çözüm değil. Bina sakinlerini psikolojik anlamda rahatlatacak bir çözüm sadece. Binadaki yatmayı ortadan kaldırmaz. Mühendislik açısından dan hiçbir anlamı olmayan bir Karadeniz çözümü” dedi.

“ZEMİNDEKİ ÇAMUR TABAK İYİ ETÜT EDİLMELİ “

Binalarda yaşanan yanlanmanın nedenlerini değerlendiren Yazıcı “20 sene önce inşaat yapılmış. Bu binalar o zamanki şartlarda zemindeki sıkışmış çamur tabakası gözden kaçırılarak inşa edilmiş. Denizin getirdiği malzemenin üzerine, dağdan heyelanlı malzemenin gelmesi, denizin tekrar kendi malzemesi ile bu alanı örtmesi ve döngünün devam etmesi ile binaların altındaki tabaka oluşmuş. Bu tabaka buradaki inşaat tekniklerini biraz zora sokmuş. O zamanki yönetmeliklerde sondaj şartı olmaması, jeolojik etüt raporlarını değerlendirme kısımlarının fazla detaylı olmaması bu binaları o zaman için yapmaya müsait kılmış. Zamanla zemin sıvılaşması dediğimiz olay meydana geliyor. Zeminin sıvı gibi hareket etmesini sağlayansa arada kalmış çamurlaşmış tabaka. Bu çamurlaşmış tabakanın bir tarafa doğru hareketi, binanın farklı oturmaları sonucunda bu yanlamalar yaşanmış. Vatandaşta zamanla kendi evini kurtarabilmek için balkonlara direk vermiş, evin içerisindeki eğimi ortadan kaldırabilmek için şap atmış ve burada yaşamını idame ettirmeye çalışmış. Lakin kalıcı çözüm olarak ne balkonlardaki direkler ne de içerde yapılacak tadilatlar bu binalar için güvenli çözümler değildir. Bu binaların acilen devlet-vatandaş iş birliği ile boşaltılıp yıkılıp yeniden yapılması gerekmektedir. Yapılırken, zemin etütlerinin, alttaki çamur tabakasının ve sıkışmış tabakaların iyi etüt edilerek sağlam zeminden başlayarak uygun çalışmanın yapılması gerekmektedir. Karadeniz'deki fay hattının aktif hale gelmesi buradaki riskleri arttırmaktadır. Bu binalar bu geceden sabaha çöker mi? o kadar infial yaratacak bir durum olmamakla beraber hızlıca tedbirin alınması gerekmektedir. Belediyenin yaptığı yeni imar planı çalışmalarında burası öncelikli riskli alan olarak ilan edilecek. Burada sadece bu binalar değil kamuya ait binalar da var okullar var. Teker teker kontrol edilerek buradaki dönüşümün sağlanması gerekiyor”dedi.

Bina sakinlerinden Ayfer Demir “Balkonlardan demir direklerle destek vermişler onlara kesinlikle güvenmiyorum. Binanın her an yıkılacağından endişe duyuyoruz. Yağmur yağdığı zaman bile çocuklar çok korkuyorlar ‘binalar yıkılacak mı ‘diye. Ben de tedirginim” dedi.