RTEÜ Genç Kızılay Topluluğu tarafından “1-7 Mart Yeşilay Haftası” kapsamında konferans verildi. Yeşilay’a desteklerinden dolayı Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, RTEÜ’si Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize İl Emniyet Müdür Yardımcısı Naci Atasever, Tevfik İleri Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Ali Fuat Öksüz ve sigarayı bırakan öğrencilere plaket verildiği programda Yeşilay ile ilgili videolar izlendi.

Üniversite Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte RTEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Türüt, ‘Tütün Bağımlılığı ve Zararları’ konulu konferans verdi. Prof. Dr. Hasan Türüt sigara bağımlılarının tam bir esaret yaşadığını belirterek “Bağımlılar sigara gibi küçük bir nesnenin güdümüne girerler ve özgürlükleri kısıtlanmış olur. Sigara bulamadıklarında huysuz olurlar ve arkadaşlarından zamanla sigara dilenir hale gelirler. Bağımlı olan genç, parasının önemli bir kısmını dumana yatırmış olur. Bağımlı kişi kendine zarar verdiği gibi çevresine de zarar verir” dedi.

Sigaranın içinde bilinen ve bilinmeyen 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğunu açıklayan Türüt, sigara içer içmez; kalp atışının hızlanması, kan basıncının artması, midenin asit üretmesi, böbreklerin olması gerekenden daha az miktarda idrar üretmesi, beyin ve sinir sisteminin hızlı çalışması ve sonra yavaşlaması, iştahsızlık, koku ve tat alma duyularının zayıflaması, akciğerlerdeki küçük liflerin ve hava yollarının gerektiği şekilde çalışmaması, el ve ayak parmaklarına kan akışının zayıflaması, beyindeki kan akışının yavaşlaması gibi etkilerin ortaya çıktığını da aktardı.

Sigaradan dünyada her yıl 5 milyon, günde ise 13 bin 700 kişinin öldüğüne dikkat çeken Türüt, sigarayı sadece bir kez deneyen 4 kişiden 3’ünün bağımlı olduğunu hatırlattı. Türüt, “Sana uzatılan sigaraya bir kere 'hayır' dersen daha sonrakilere de 'hayır' dersin. 'Hayır' demeyi öğren” diyerek konuşmasını tamamladı.