Rize’de STK’lar başlayan çay sezonu ile birlikte ortaya çıkan yoğunluğun ve beraberinde yaşanan olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla ortak karar alarak üreticileri zarar etmemeleri için uyardı."Yaş çay en iyi dalında muhafaza edilir, çay toplamada acele etmeyiniz, toplama işini zamana yayınız"

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Mert, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Recep Taylan, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Kuyumcu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Çay komitesi üyesi Şakir Öztürk, TÜMSİAD Başkanı Baki Fil, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Neşat Çakır, ortak bildiriye imza attı. Bildiri şöyle:

“ 1- Çay sektöründe hava şartlarından dolayı yaş çayın tüm bölgede aynı anda gelmesi ve toplanması, Ramazan başlangıcı vb benzer nedenlerle 5-10 gündür yaşanan istenmeyen olumsuzluklardan dolayı 3-5 yıldır başarı ile devam eden sektördeki olumlu süreci kaybettirmeye kimsenin hakkı yoktur. Tüm kamuoyu bilmelidir ki, sektörün bir işleme kapasitesi vardır. Özel sektör ve Çaykur’un kapasitesi yaklaşık 20 bin tondur. Örneğin; Buna rağmen 6 Mayıs Pazar günü tüm bölgede yaklaşık 30 bin ton çay müstahsiller tarafından toplanarak satış için alım yerlerine gelmiştir. 3-4 günde toplanıp satılacak çay 1 günde toplanmış, sektörde izdihama yol açmıştır.

2-Ülkemizde şu anda bir seçim süreci yaşanmaktadır. Çay sektöründe yaşanan ufak sorunları kaosa çevirmek hiçbir üreticinin ve sektörün doğrusu kimsenin işine yaramaz.

3-Biz STK’lar ve kurumlar olarak Müstahsillere önerimiz şu olacaktır.

Çayınız Özel Sektör ve Çaykur tarafından tamamen alınacaktır,

Yaş çay en iyi dalında muhafaza edilir, çay toplamada acele etmeyiniz, toplama işini zamana yayınız,

Çayımızı aile olarak kendimiz toplamaya gayret edelim, yabancı işçi alıp, milli servetin yurtdışına gitmesine engel olalım.

Simsar ve taşeron olarak adlandırılan ucuz çay alıcılarına çay satmayın.

4-Özel Sektör İşletmelerimize önerilerimiz ise;

Çaykur’un açıkladığı taban fiyatın altında Yaş Çay almayınız,

Gerekirse, makul vadelerle alım yapınız,

Müstahsilden bir program dahilinde yaş çayı alımı yapınız.

Fiyatta menfi etki yaratan, fiyatın düşmesine sebep olan Simsarlardan Yaş çay alımına son vermeli veya azaltmalı,

5-Yukarıda belirttiğimiz önlemleri aldığımızda, özellikle belirtmeliyiz ki, Yaş çay fiyatı düşmeyecektir, bölgede ki kutuplaşma azalacaktır.

Kamuoyunun bilgilerine sunarız."

Mehmet ERDOĞAN

Rize Ticaret Borsası

Turgay Turna

Çaykur Genel Müdür Yardımcısı

Mehmet Ali MERT

Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası

Neşet ÇAKIR

Pazar Ticaret ve Sanayi Odası

İsmail KUYUMCU

Ardeşen Ticaret ve San.Odası

Şakir ÖZTÜRK

Rize Ticaret ve Sanayi Odası

Meclis Üyesi, Çay Komitesi

 

Recep TAYLAN

MÜSİAD Rize Şubesi

Nevzat PALİÇ

Rize Ziraat Odası

Abdülbaki FİL

Tümsiad Rize Şubesi