Rize Cumhuriyet meydanında toplanan Birleşik Haziran Hareketi, dün saldırıya uğrayan çevreci Kazım Delal’e destek verdi.
Cumhuriyet meydanında toplanan Birleşik Haziran Hareketi isimli platform üyeleri Rize’de HES’lere karşı verilen mücadele ile simgeleşen isimlerden Kazım Delal’ın, köyünde taş ocağı ve taş eleme tesisi açmak isteyen firma temsilcilerinin saldırısına uğraması ve Rize’nin Çamlıhemşin İlçesinde eylemleri devam eden Yeşil Yol Projesi hakkında basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında yaşadığı saldırı olayını anlatan Kazım Delal kendisine saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia ettiği kişinin kendisini arayarak daha önce tehdit ettiğini dile getirerek "İçme suyu tesisinin yanında bu kişi ’ben mıcır fabrikası kuracağım’ diyor. Zaten ben 10 yıldır uğraşıyorum. Bu kişi beni aradı ve ’seninle bir şey görüşeceğim’ dedi. Bende kendisine Ankara’ya gittiğimi şimdi görüşemeyeceğimizi söyledim ve kapattım. İki dakika sonra beni yeniden aradı ve ’Seninle 50 yıllık dosttuk ama düşman olacağız bundan sonra’ dedi. Bende ’Yapacağını yap ben Ankara’ya gidiyorum gelince hesaplaşırız’ dedim. Ankara’dan gelince savcılığa müracaat ettim. Geçici olarak beni iki aylık korumaya aldılar" dedi.
Kendisine yapılan saldırıyı anlatan Delal, şunları söyledi: "Şerefsizce, çirkin bir saldırı oldu. Ben duruyordum, arabam çalışıyordu, arkadan geldi, bir de baktım büyük çay orağı ile küfrederek saldırdı. Orada Allah bana yardım etti" diye konuştu.
Birleşik Haziran Hareketi adına konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da saldırıyı kınadıklarını dile getirerek şunları söyledi: "Yurttaşlık böyle bir şey sevgili arkadaşlar. Yurttaş olma bilincinin gelişmediği bir ülkedeyiz. Kazım Delal yurttaş olmanın gereğini ortaya koyuyor. Biz, Rize’nin suyunu, ormanını, doğasını koruyamadığımız da tarih yurttaş Kazımları, Havva Anaları onurla anacak. Kazım Delal olmadınız, Havva Ana olmadınız diye torunlarımız bizi lanetleyecek."
"YEŞİL YOL MEDENİYET DEĞİL BARBARLIK"
Yeşil yolu, ’Yeşil değil beton yol’ diyerek eleştiren Taş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yeşil yol doğayı yok etme projesidir, Rize’yi betonlaştırma projesidir, beton yol projesidir. Bu yolun akıbetini Uzungöl ve Ayder’e baktığımızda görüyoruz. Bu turizmi kalkındırma projesi değildir. Tam tersine turizm alanlarını batırma betonlaştırma projesidir. Her yol medeniyet değildir. Dedelerimiz eskiden ’Bir yere yol girmeden medeniyet girmez’ derdi. Bunlar eskidendi. Artık her yol medeniyet anlamına gelmiyor. Yeşil yol barbarlık anlamına geliyor."