Rize’de İçişleri Bakanlığı’nın "Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir" projesi kapsamında trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek amacıyla şerit boyama etkinliği gerçekleştirildi. Gerçekleşen bu programda Rize Valisi Kemal Çeber basın mensuplarının pandemi nedeniyle yaklaşan yaş çay sezonu ile ilgili sorularını yanıtladı.

ÇAY SEZONU ÖNCESİ ÇOK DAHA HASSAS OLMALIYIZ'

Rize Valisi Kemal Çeber, yaş çayın yüzde 70'inin üretildiği Rize'de çay sezonunda yaklaşması ile beraber çok daha hassas olmaları gerektiğini açıkladı. Vali Çeber, "Tam olarak çay ile ilgili faaliyetler yoğun olarak başlamadan önce vaka sayıları tolere edilebilir seviyelere getirmemiz gerekiyor. Geçen yıl bana ‘gerekirse ben toplarım çayınızı’ dedirten şey Rizelileri ve Rize'yi çok seviyor olmam ve yöre insanına güvenmemdi. Ben inanıyorum ki yine ihtiyaç hissetsek hadi arkadaşlar desek biz yeni bu çayı toplarız. Geçen yıl bu zamanlar da tam bir bilinmeyenle uğraşıyorduk . Geçen yıl seyahat kısıtlamaları vardı yol kontrol noktalarına özel uygulamalarımız vardı. Bu yıl bunlar yok. Artık vatandaşlarımız biliyorlar ki usulüne uygun gelir usulüne uygun toplarsak rahat bir sezonun geçiririz. Geçen yıl pandemi ile ilgili en rahat dönemi çayda ilk hasat sezonunda geçirdik. 11 bin civarında test yaptık. Yaklaşık 40 bin vatandaş geldi" dedi.

'10 GÜN İKAMETTE KALMALILAR'

Bu yıl içinde değişik çalışmalar yapıldığını kaydeden Vali Çeber "Görüşmeler sürüyor. Hazırlanıyoruz, belli kararlar mutlaka alacağız. Gelen yarıcılarımızın, işçilerin kendilerine tahsis edilen ikametgahta mutlaka 10 gün kalmalarını, çay bahçesi ile evleri arasında kendilerini izole etmelerini isteyeceğiz. Gelen yarıcıların, işçilerin çoğu yine çok yüksek riskli iller grubunda olan Giresun, Ordu, Gümüşhane gibi illerden geliyor. Gelecek vatandaşlarında yaş grubunu düşündüğümüzde aşılama yapılmayan yaş grubu olacağından özellikle izolasyon ve karantina konulara dikkat etmeleri gerekiyor. Burada görev onları getiren ailelere düşüyor, tabii biz de denetimlerini yapacağız" diye konuştu.