Çaykur Rize'nin asistleriyle yıldızlaşan sol beki Eren Albayrak, FANATiK'ten Ömer Necati Albayrak’a anlattı.
 
“Türkiye’de altyapının yıldızıysan her kategoride kullanıyorlar. Kasların oturmamış, çok maç oynuyorsun. A Takım’a çıkınca da kronik sakatlıklar başlıyor bu yüzden”
 
“Altyapıda futbolu öğretmiyorlar. A Takım’da öğreniyorsun, bu eksiklikten tökezleme süreci geçiriyorsun. Yani kendi yeteneğinle şansa çıkıyorsun”


 
“Hikmet hocayla gerçek bir sol bek oldum. Avrupai bir kulüpteyim. Sözleşmem bitiyor ama ben bunu değil, takımımın başarısını düşünüyorum. Hedefim EURO 2016’da olmak”
 
Sol açıkta başlayan, sol bekte parlayan, Çaykur Rizespor’da geçen sezondan bu yana yükselen performansıyla yıldızlaşan Eren Albayrak’la milli arada bir araya geldik. Asistleri, Süper Lig’in yıldızlarını geride bırakan istatistikleri, savunmadaki performansının yanı sıra hücumda gösterdiği etki onu şimdiden ligin gözdesi yaptı. Sezon sonu sözleşmesinin bitecek olması ise devlerin iştahını kabarttı. 24 yaşındaki Eren, futbola başlangıç hikayesinden, sol beke dönüşmesine, hedeflerinden Türk futbolunun sorunlarına kadar hakkında bilinmeyen her şeyi FANATİK’e anlattı.
 
‘Aklım hep Fransa’da’
“Milli Takım konusunda biraz muzdaripim (Gülüyor)... Geçen sezondan bu yana süren bir performansım var. Her defasında çağrılmayı bekliyorum. Geçen yıl çağrılmıştım. Demek ki Fatih hocamın gördüğü eksikler var. Daha çok çalışıp onları kapatmak için uğraşacağım. EURO 2016’da olmak istiyorum. Öyle ya da böyle olacak ve 2016’ya gideceğim. Benim aklımda olan tek şey futbol”


 
‘Öncelik Rize’nin başarısı’
“Sezon sonu sözleşmem bitiyor. Ancak bu benim aklımda değil. Sadece Çaykur Rizespor’un başarısına odaklandım. Kendi hedeflerime odaklandım. Sözleşme konusuyla ilgili zaten menacerimiz ve yönetimimiz gereken görüşmeyi yapar. Ben performansımı her zaman yukarıda tutmak zorundayım.”
 
‘Arda Turan gibi’
Yurt dışında ses getirecek, adından söz ettirecek bir oyuncu olmak istiyorum. Genç milli takımlarda çok oynadım. Şu anda Avrupa’da büyük takımlarda oynayan oyuncularla karşılıklı oynadım. Ben de öyle olmak istiyorum. Önümüzde bir Arda Turan örneği var. O, bu işin imkansız olmadığını gösterdi. Benim de hedefim Türkiye’yi gururlandıracak bir oyuncu olmak.
 
‘Karaman garsonu bile çalıştırır’
“Hikmet hoca gerçekten çok güzel şeyler öğretti futbolla ve mevkimle ilgili. Çalıştığım her hocadan birşeyler öğrendim. Benim için hepsi değerli ama daha değerli olanlar var. Onların başında da Hikmet hoca geliyor. Herkesle ilgileniyor. Tesiste çalışan garsona kadar birşey öğretebilen biri. Seviyor bunu. Maçlardan sonra analiz yaparız ve yapmamız gerekenleri anlatır.


 
‘Denizli bizimle okey oynardı’
“Rize’ye transferim ilginçti. Konya’da maçtaydık, döndük ve bize transfer olduğumuzu söylediler. Bize hiçbir şey sormadan gerçekleşmiş transfer. 1 saat içerisinde görüştük, imzayı attık. Mustafa Denizli hocamızla çalışmak şanstı. Bize değer verdi hep. Oynamayanla bilardo oynar, futbolcularla okey oynar. İstanbul’a dönmez Rize’de kalır. Gerçekten müthiş bir insan. Bize çok şey kattı. Samsun’a 4-0 yenilmiştik. Maçtan sonra Sercan’la beni çağırdı ve fikirlerimizi aldı, çok şaşırmıştım, gururlanmıştım. Güzel bir anı.”


 
‘Trabzon’da da kalırdım ama’
“1461 Trabzon hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. Futbolda bazen çok önemli anlar oluyor, doğru tercih yapmak zorundasın. O zaman da ben kendimi oynayarak göstermek istedim. Trabzonspor’da şans verseler değerlendirirdim ama vermediler. Mustafa Akçay’la tanıştım, çalıştım. Çok değerli bir insan. İyi bir yarım devre geçirdik ve Sercan Kaya’yla Rize’ye gittik.”
Eren’in gözünden Türk futbolunun sorunları
 
Gençleri kullanıyorlar
“16 yaşında Bülent Korkmaz beni A Takım’a aldı. Oynatıyordu. Çok genç yaşta oynamaya başlayınca altyapının yıldızı oluyorsun ve sizi her yaş kategorisinde kullanıyorlar. Türkiye’de bu da önemli sorun. Daha kemiklerin, kas kütlen oturmamış. Çok maç oynuyorsun. Çok yükleniyorlar. A Takım’a çıkınca da kronik sakatlıklar oluyor. Ben bunu yaşadım, iki kez pubis oldum. Bursa’nın şampiyonluğunda sakattım. İyileşince de takım oturmuştu. A Takım’da idmandan çok maç oynaman gerekiyor öğrenmek için.”
 
‘Her şey süper gidiyor ama...’
“Altyapılarda her hocanın katkısı olmuyor. Türkiye’de bu önemli bir sorun. Altyapıda futbolu öğretmiyorlar. Kendi yeteneklerinizle şansa A Takım’a çıkıyorsunuz. Bakın birçok genç oyuncuya; A Takım’a gelene kadar her şey süper gidiyor ama sonrasında bir tökezleme dönemi oluyor. Bu da futbolu öğrenememekten kaynaklanıyor. Bu eksiklik A Takım’da ortaya çıkıyor. Altyapıda futbolu öğretseler herşey farklı olur.”
 
Yabancılar da beklemeli
“Bu sene yıldızlar geldi. Önemli bir şey bu. Artık Avrupa’da daha başarılı olmak gerek. Ancak şu algıyı değiştirmek gerekiyor. Yıldız geldi diye illa ki oynayacak diye bir şey yok. Eğer o mevkide yerli oyuncu daha iyiyse o oynar. Almanya’daki arkadaşlarımla konuşuyorum. Orada Alman bir oyuncuyla aynı performansı sergilediğinde tercihi Alman’dan yana kullanıyorlar. Bizim de yerli oyuncuya daha fazla değer vermemiz gerekiyor. Yabancı sempatisinden daha önemli bu.”
 
Eren'den inciler
“Süper Lig’deki ilk senem kendi adıma kötü geçti. Eğer kötü sezon geçirirsem kendime hep ceza veririm. O sezonun sonunda da ceza verdim, tatil yapmadım. Bireysel hocayla çalıştım ve formayı kaptım.”
 
"Rize Başkanı Metin Kalkavan çok iyi bir insan. Her başkanla oturup konuşamazsınız. Hayatımda gördüğüm en iyi yönetimle çalışıyorum. Gerçekten Avrupai standartlarda yönetilen bir kulüpteyim ve bundan çok mutluyum."
 
"Artık gerçek bir sol bekim ama farklı mevkilerde de oynayabiliyorum. Sol iç, sol ön, sağ ön. Galatasaray maçında orta sahada oynadım. Avrupa’nın en çok top kapan oyuncularındanım.
Geçen sene sol beke başladım, benim mevkimden yediğimiz gollerin oranı yüzde 6.”
 
En beğendiği yıldız: Sneijder
En beğendiği takım: Beşiktaş
Hayal kırıklığı: Van Persie
 
“11 haftanın bence yıldızı Sneijder. Çok kaliteli. Galatasaray’a çok büyük katkı sağlıyor. Benim için Türkiye’de ön plana çıkan oyuncu Sneijder. Takım ise Beşiktaş. Gerçekten her maçları büyük keyif. Genç olmalarından dolayı sempatik görünüyor bu. Genelde yaşıtlarım ve arkadaşlarım olduğu için onların başarılı olmalarını istiyorum. Sergiledikleri futbol hoşuma gidiyor. Hayal kırıklığı ise Van Persie. Ben onun kalitesiyle ilgili yorum yapamam. Ancak insan biraz daha fazlasını bekliyor. Tabii Türkiye’de sabırsızlık da var. Uyum sorunu yaşamış olabilirsin. Görünen kısım idman ve maç. İnsanlar psikolojik olarak neler yaşadığınızı bilmiyor.”
 
Kaynak:
Fanatik Gazetesi/Ömer Necati Albayrak