İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü ve Malatya Tabip Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri “14 Mart Tıp Bayramı ve Tıp Fakültesi Dönem 1 Öğrencilerin Önlük Giyme Töreni” gerçekleştirildi.
İnönü Üniversitesi kampusu içerisindeki pembe yolda sağlık yürüyüşü ile başlayan etkinlik, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Karabiber’in Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ile devam etti. Sonrasında Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki programda ilk söz alan Malatya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, doktorların yaşadıkları sorunlardan bahsederek özellikle son dönemlerde tartışmalı halen gelen aile hekimliği nöbetlerine değindi. Bu konunun çok kolay bir şekilde halledilebilecek bir sorun iken aylardır gündemi meşgul ettiğini belirten Kızılay, “Bir önceki Sağlık Bakanımız aile hekimlerimize doktorlarımıza gereken değeri vermiyordu. Şimdiki Sağlık Bakanımız ise gereken değeri veriyor” dedi.
Herkesin hekimlerin 24 saat çalışmasını istediğini ifade eden Kızılay, “Hekimler zaten böyle çalışıyorlar. Fakat bilmemiz gerekir ki herkesten daha çok çalışan hekimlerimize daha çok önem vermemiz onları onure etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Programda daha sonra söz alan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener’in de gündeminde aile hekimlerinin eylemleri vardı. Fazla nöbet yazıldığı için alanlara inen aile hekimleri ile ilgili konuşan Şener, “Bunları ve bu tür eylemleri anlamak, neyin peşinde olduklarını çözmek gerçekten kanaatimce mümkün değildir” dedi. Sorunların olduğunu belirten Şener, hekimlerin sokakta çözüm aramasının hiçte bu mesleğe yakışmadığını dile getirdi.
Şener, en son Malatya’da da olan aile hekimlerinin iş bırakmasının nedeninin, ayda bir kez 8 saat kendi merkezlerinde tutacakları nöbet olduğunu söyledi. Bu nöbetlerin aile hekimlerine eziyet veya zulüm olsun diye verilmediğini ifade eden Şener, “Ülkemizin gerçeklerinde görmemiz gerekiyor. Hekim sayımız az ama hasta sayısı fazla” dedi.
Sağlık İl Müdürü Dr. Nail Umay ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hilmi Ataseven’de yaptıkları konuşmalarda 14 Mart Tıp Bayramı’nın, tüm sağlık çalışanlarını hatırlamak, bu alandaki hizmetlerin gözden geçirilmesi ve sağlıklı bir yaşamın temeli olan herkese eşit ve kaliteli sağlık hizmeti sunulması konularını dile getirilmesi açısından önemli bir gün olduğunu belirterek, sağlık hizmetleri noktasında son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını bunun da gurur verici olduğunu ifade ettiler.
Bugünün tıp camiasının bayramı olduğunu hatırlatan Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, “Geleneklerimize göre bayram günlerinde güzel şeyler konuşmak ve hediyeleşmek gerektir. Bu düşüncelerle İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen ve tıp eğitimine önemli katkı sağlayacak olan ‘Tıp Eğitimi Projesi’ni armağam ediyorum” dedi. Konuşması sırasında katılımcılara ‘Tıp Eğitimi Projesi’ ilgili hazırlanan sinevizyon gösterisini izleten Prof. Dr. Özgen, “2023 Türkiye’si için daha çok çalışmamız gerekmektedir. Bu vesile ile hepinize başarılar diliyor bayramınızı kutluyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Törende son olarak söz alan Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ’da 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihçesi ile ilgili kısa bilgiler verdi. Hekimlerin sağlık hizmeti sunmak gibi kutsal bir görevinin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özbağ konuşmasının sonunda tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutladı.
Yapılan konuşmaların ardından Turgut Özal Tıp Merkezi Müzik Grubu tarafından mini bir konser verildi ve daha sonra Tıp Fakültesi 1. dönem öğrencilerine "Beyaz Önlük" giydirildi.
14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları, Turgut Özal Tıp Merkezinde görev yapan hekimler ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin yarıştığı "3. İnönü Tıp ve Sağlık Koşusu" etkinliği ile son buldu.
Etkinliklere Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç.Dr. Hilmi Ataseven, Sağlık İl Müdürü. Dr. Nail Umay, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kemal Şener, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ile akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.