Kurulduğu günden bugüne kadar birçok akademik başarıya imza atan ve her yıl bu başarılarına yenilerini ekleyen RTEÜ, akademik performans ve başarı açısından Türkiye’nin en iyi ilk 50 Üniversitesi arasına girmişti. Üniversite güçlü akademik kadrosu ve güçlü vakfı ile tercih edilen bir üniversite olma yolunda kaliteden taviz vermeden yükselmeye devam ederken ortaya koymuş olduğu bu başarıyla da dünyanın en iyileri kategorisine yükselmiş ve dünyadaki en iyi ilk 2000 üniversite arasında 1931. sırada yer almıştır.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) URAP Araştırma Laboratuvarı, 2010’dan bu yana her yıl dünyanın en iyi üniversitelerini altı farklı kriterden hareketle sıralamaktadır. Bu yıl dünyadaki yaklaşık 200.000 üniversite arasından ilk 2500 üniversiteyi sıralamıştır. Bu 2500 yükseköğretim kurumu, dünyadaki yükseköğretim kurumlarının yaklaşık %12’sini temsil etmektedir. Dünyanın en iyi ilk 2500 Üniversitesine bakıldığında Türkiye, 86 Üniversite ile sıralamada Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Fransa ve İngiltere’nin ardından listede en çok üniversitesi olan 7. Ülke olmuştur.

URAP Araştırma Laboratuvarı, dünyanın ilk 2500 üniversitesini sıralamak için 6 akademik üretkenlik göstergesi kullanmıştır:

Yayın Sayısı: Web of Science taranan ve etki faktörü bakımından ilk % 75’lik dilime giren dergilerde yayımlanmış makalelerin toplam sayısıdır.

Atıf: 2012 – 2016 yılları arasında Web of Science tarafından taranan ve etki faktörü bakımından ilk %75’lik dilime giren dergilerde yayımlanmış tüm makalelerin aldığı toplam atıf sayısıdır.

Toplam Bilimsel Doküman Sayısı: 2012 – 2016 yılları arasında yayımlanan makale, bildiri, akademik kitap, özet, teknik rapor gibi bilimsel dokümanların tümünün toplam sayısıdır.

Toplam Yayın Etkisi: 2012 – 2016 yılları arası 23 bilim alanında yayımlanan makale sayılarının, ilgili alandaki makale başına düşen atıf (MBA) değerine göre ağırlıklandırılmış toplamını ifade etmektedir.

Toplam Atıf Etkisi: 2012-2016 yılları arası 23 bilim alanından alınan atıf sayısının ilgili alandaki makale başına düşen atıf değerine göre ağırlıklandırılmış toplamını ifade etmektedir.

Uluslararası İşbirliği: Bu gösterge bir kurumun uluslararası saygınlığını ifade etmektedir. 2012-2016 yılları arasında bir yükseköğretim kurumunun başka bir ülkede yer alan kurum veya kurumlarla yaptığı toplam ortak yayın sayısını göstermektedir.