Times Higher Education (THE) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2022 yılı Times Higher Education Etki Sıralaması (Impact Rankings) listesine dünyadaki 106 ülkeden 1406 üniversite girme başarısı gösterdi. 2022 listesine Türkiye’den ise sadece 58 Üniversite girme başarısı göstermiştir. Times Higher Education Etki Sıralaması (Impact Rankings) 2022, üniversiteleri Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine göre değerlendiren tek küresel performans tablosu olma özelliği taşımaktadır.

RTEÜ, 7 Alanda Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında

Son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarılarla ön plana çıkan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), 2022 yılında da Times Higher Education Etki Sıralaması (Impact Rankings) listesine girme başarısı gösterdi. RTEÜ, THE Etki Sıralaması 2022 sonuçlarına göre, dünya üniversitelerinin topluma sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik alanlardaki etkisinin, Birleşmiş Milletler'in ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (UN Sustainable Development Goals) dayalı ölçütlerle değerlendirildiği 2022 Times Higher Education (THE) Etki Sıralamasında (Impact Rankings), ‘Nitelikli Eğitim’, ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam’ ve ‘Yoksulluğa Son’ başta olmak üzere, ‘Açlığa Son’, ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’, ‘Sudaki Yaşam’ ve ‘Hedefler için Ortaklıklar’dan oluşan 7 farklı küresel kalkınma hedefi kategorisinde gösterdiği başarı ile dünyadaki birçok üniversiteyi geride bıraktı.

THE Impact Sıralaması listesinin zirvesinde ise bu yıl Western Sydney Üniversitesi yer alırken, ikinci ve üçüncü sıraya sırasıyla Arizona Devlet Üniversitesi ve Kanada West Üniversitesi yerleşmiştir.

RTEÜ, ‘Nitelikli Eğitim’, ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam’ ve ‘Yoksulluğa Son’ Kategorilerinde Ön Sıralarda

RTEÜ; Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 1.si olarak tanımlanan ‘Yoksulluğa Son’ hedefinde Dünya Üniversiteleri arasında 401-600 basamağında; Türk Üniversiteleri arasında ise 15. Sırada; ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam’ hedefinde Dünya Üniversiteleri arasında 601-800 bandında, Türk Üniversiteleri arasında ise 21. Sırada;

‘Nitelikli Eğitim’ hedefinde Dünya Üniversiteleri arasında 601-800 bandında, Türk Üniversiteleri arasında ise 23. Sırada yer alma başarısı göstermiştir.

RTEÜ, Times Etki Sıralamasında Türk Üniversiteleri Arasında Ön Sıralarda

Times Higher Education tarafından 2022 yılında dördüncüsü yayınlanan THE Etki Sıralaması listesinde 2021 yılında Türkiye’den 49 üniversite yer alırken, 2022 yılı sıralamasında Türkiye’den yer alabilen üniversite sayısı 58’e yükseldi. Sıralama sonuçları her bir kalkınma hedefi için ayrı ayrı ele alındığında RTEÜ, Türk üniversiteleri arasında; ‘‘Yoksulluğa Son’’ amacında yer alarak geçen yıla göre 4 basamak ilerlemiş, ‘‘Açlığa Son’’ amacında 18., “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” amacında 21., “Nitelikli Eğitim” amacında 23., “Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar” amacında 23., “Sudaki Yaşam” amacında 8. ve “Hedefler için Ortaklıklar” alanında ise 33. sırada yer alarak bir önceki yıla göre dokuz üniversiteyi geride bırakmıştır.

Üniversitemiz, Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasındaki Yerini Bir Kez Daha İspatladı!

Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, RTEÜ’nin 2022 Times Higher Education Etki Sıralaması (Impact Rankings) listesine girmesi dolayısıyla yaptığı açıklamada; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin bilimsel alandaki istikrarlı ilerlemesinin yanı sıra, topluma hizmeti merkeze alan çalışmalarıyla da dünyada adından söz ettirmeyi başardığını, RTEÜ olarak iki yıl üst üste, dünyadaki üniversiteleri Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine göre değerlendiren tek küresel performans tablosu olma özelliğini taşıyan THE Etki Sıralaması listesine girme başarısı göstermelerinin önemli ve anlamlı olduğunu, bunun kalite, akreditasyon ve uluslararasılaşma anlamında yaptıkları işlerin ve attıkları adımların ne derece doğru ve önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini, bu başarıda başta yöneticiler olmak üzere bütün akademik ve idari personelin katkısı olduğunu ve kendilerine teşekkür ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Birleşmiş Milletler üye ülkeleri tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan bir evrensel eylem çağrısı olan ‘‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’, tüm dünyada açlık ve yoksulluğa son vermek, iklim değişikliği ile mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, nitelikli eğitim, sorumlu üretim ve tüketimi yaygınlaştırmak gibi 17 ana başlıktan oluşan sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik meselelerin çözümü için tüm dünyayı iş birliğine davet etmektedir.

Her biri birbiriyle bağlantılı olan 17 amaçtan oluşan ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için gerekli adımları alt hedefler halinde sunan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir biçimde iyileştirmek için, küresel boyutta ortaklık ve pragmatizm ruhuyla hareket etmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusundaki faaliyetleri ile dünya üniversitelerini sıralayan Times Higher Education kuruluşu ise, bu alanda gerçekleştirilen ilk sıralama olan Times Etki Sıralaması ile üniversitelerin insanlığa, daha iyi ve sürdürülebilir bir yaşama katkı sunmalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.