Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından “Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalarda Son Teknolojiler, Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu seminer düzenlendi.

Çay Eğitim Projesi kapsamında planlanan seminer, çayın bahçeden bardağa kadar olan tüm aşamalarının temel aktörlerinden biri olan çay eksperlerine yönelik olarak RTEÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programda, RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin bir açılış konuşması yaparak, çay ihtisas üniversitesi olan Üniversitemizde bölgenin çay tarımı ile ilgili sorunlarına çözüm üretmek amacı ile önemli projeler yürütüldüğünü, bu projelerden elde edilen sonuçların da sahaya aktarılmak üzere paydaşlar ile paylaşıldığını belirtti.

Çayın kalitesinin düzeltilmesi noktasında topraktan bardağa kadar olan süreçlerde birtakım iyileştirmelerin yapılması gerektiğini, bu noktada da eksperlere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Rektör Yardımcısı Bilgin, bu tarz etkinlikler ile Üniversitemizde elde ettiğimiz sonuçların ilgili paydaşlarımızla paylaşılması ve onların görüş ve önerileri doğrultusunda çalışmalara yön verdiklerini söyledi.

Açılış konuşmasının ardından RTEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, “Çayda Budama, Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalar ile Kullanılan Yeni Teknolojiler” başlıklı sunumunu gerçekleştirerek mevcut durum, sorunlar ve sorunların çözümüne yönelik olarak ihtisaslaşma kapsamında yürütülen projelere ve dünyadaki iyi uygulama örneklerine yer verdi.

RTEÜ Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Keziban Yazıcı da “Çay Alımı ve Pazarlamasında Dünya Örnekleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumunda hasat edilen yaş çay yaprağının kuru çay olarak satışa sunulması aşamasına kadar olan süreçleri, Çin, Japonya, Hindistan, Kenya ve Sri Lanka gibi önemli çay üretici ülkelerdeki uygulamaları ve süreçleri anlatan Yazıcı, yaş çayın kalitesinin artırılması gerektiğini vurgulayarak bu konuda Üniversitemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Seminer, Öğr. Gör. Ahmet Tan’ın “Çayda Hasat ve Hasat Sonrası İşlemlerin Gerçekleştirilmesi” projesi kapsamında çay alım yerlerinde eksperler, müstahsiller ve işletme temsilcileri ile yapılan anket uygulamalarının ve sonuçlarının yer aldığı “Çay Hasat Dönemlerinde Alım Yerleri ve Eksperlerin Yaşadıkları Sorunlar” başlıklı sunumu ve soru cevap kısmı ile sona erdi.

Seminere kamu ve özel sektörde görev yapmakta olan çok sayıda çay eksperi ve RTEÜ Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi öğrencileri katıldı.