Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Selim Demirezen, günümüzde 2 yaş altı ve özellikle yeni doğan döneminde sünnet yapılmasına artan bir eğilim olduğunu belirtti.
Sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu belirten Op. Dr. Selim Demirezen, “Sünnet, penisin baş kısmını örten ön derinin cerrahi olarak kesilerek alınması işlemidir. Mutlaka hekim tarafından, steril koşullarda ve çocuğun psikoseksüel travmaya uğrama olasılığının en alt düzeyde olacağı ortamlarda yapılması uygundur” şeklinde konuştu.
“ÇOCUĞUN RUHSAL DURUMUNU ETKİLEYEBİLİR”
Sünnet yapılan çocukların psikolojik açıdan etkilenmelerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Demirezen, “Özellikle 2-6 yaş arasındaki çocuklar, cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Bu dönemde yapılan sünnet veya cinsel bölgeyi ilgilendiren cerrahi müdahaleler, çocuğun ruhsal durumunu ve cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu durum uygun olmayan koşullarda ve lokal anesteziyle yapılan sünnetlerde daha belirgin olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALI?
Sünnetin ne zaman yapılması gerektiğiyle ilgili ortak bir görüş birliğinin olmadığına değinen Op. Dr. Demirezen, “Sünnet zamanlamasında çocukların psikolojik gelişimleri mutlaka göz önüne alınmalıdır. Çocukların psikolojik olarak sorun yaşamaması için 6 yaş sonrası sünnet yapılması uygundur. Ancak tıbbi bir gereklilik varsa çocukların yaşına bakılmaksızın sünnet olmaları mümkündür. Başka bir rahatsızlıktan dolayı hasta ameliyat olacaksa yaşa bakılmadan eş zamanlı sünnet yapılabilmektedir” diye konuştu.
Op. Dr. Selim Demirezen, sünnetin genel olarak çocuklarda görülen penis başı iltihabı, ön deri iltihabı ve idrar yolu iltihaplarının yanı sıra erişkinlerde görülen penis kanseri ve cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azalttığını belirtti. Günümüzde 2 yaş altı ve özellikle yeni doğan döneminde sünnet yapılmasına artan bir eğilim olduğunu söyleyen Demirezen, “Bu dönemlerde yapılan sünnetler sonrası idrar yolu ucundaki deliğin daralması, yapışıklık, kanama, sulanma, kabuklanma, enfeksiyon gibi durumlar daha fazla görülmekte. Bu nedenle aileler bu durumları mutlaka dikkate alınmalı” dedi.
“GENEL ANESTEZİ İÇİN CİDDİ BİR ÖN YARGI VAR”
Modern tıbbın gereği olarak cerrahi her türlü müdahalenin yapıldığı gibi sünnetin de cerrahi koşulların olduğu ameliyathanelerde yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Demirezen şöyle devam etti:
“Sünnet, işlem öncesi sakinleştirici ilaç kullanılarak, lokal ya da genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilir. Halkımız arasında genel anestezi uygulamaları konusunda ciddi bir ön yargı bulunmaktadır. Sünnet sırasında uygulanan anestezi, normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafiftir.”