Göğüs ağrısı ve nefes kesilmesi şikayetiyle hastaneye başvuran 91 yaşındaki Azime Yakut, yapılan tahlillerin ardından kalp hastası olduğu ve hayatını kaybetme riski taşıdığı tespit edilerek başarılı bir operasyonla kurtarıldı.
Yüksek tansiyon hastası olan 91 yaşındaki Azime Yakut, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleriyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne başvurdu. Hastanede yapılan tetkiklerin ardından Yakut’ün, kalp hastası olduğu ve öncelikle anjiyo yapılması, ardından da gerekirse bypass yapılabileceği bilgisi verildi. Ancak Yakut’un yaşının büyük olması nedeniyle anjiyo ve bypass hayati risk oluşturdu. Yakut’un ailesi bunun üzerine başka hastanelere de başvurdu, aldıkları yanıt aynı olunca yeniden Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne getirilen hasta Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mete Alpaslan tarafından muayene edildi. Yakut’un kalbinde sorun olduğu doğrulanarak, anjiyo önerildi. Anjiyo öncesi oluşabilecek riskler detaylarıyla birlikte Yakut’a ve ailesine anlatıldı.
ÖNLEMLER ALINARAK AMELİYATA GEÇİLDİ
Kardiyolog Doç. Dr. Mete Alpaslan tarafından gerçekleştirilen anjiyo sonrasında Yakut’un kalp damarlarında ciddi darlıklar tespit edildi. Bypass olması gereken Yakut, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan’a yönlendirildi. Doç. Dr. Bahçivan, ameliyat seçeneğinin Yakut için gerekli olduğunu, aksi takdirde yaşamının risk altında olduğunu, hatta ameliyat sırasındaki riskin daha fazla olduğunu söyledi. Ameliyatı kabul eden Yakut ve ailesi, Doç. Dr. Bahçivan tarafından bilgilendirildi. Ameliyat öncesinde Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Civan Tiryaki tarafından da Yakut’un tetkik sonuçları değerlendirildi. Ameliyat sırasında anestezi açısından gerekli önemler alındı. Sonrasında Yakut bekletilmeden acilen ameliyata alındı. 4 saat süren operasyonun ardından Yakut yeniden hayata tutundu.
“YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM”
Birçok hastaneye gittiğini ancak hiçbir hastanenin kendisini anjiyo dahi yapmaya cesaret edemediğini dile getiren Azime Yakut, bu yaşına kadar hiçbir zaman kalbinde bir rahatsızlık hissetmediğini söyledi. Yakut, “Son zamanlarda göğüs ağrım bir hayli artmıştı. Bunun üzerine Diyarbakır’a gelerek hastaneye başvurdum. Kalp hastası olduğumu, durumumun da kötü olduğunu öğrendim. Önerdikleri anjiyo ve sonrasında gerekirse yapılması şart olan bypass işlemleri yaşımın büyük olmasından dolayı risk taşıdığını belirtiler. Bu işlemleri yapmak istemediler. Araştırmalarımız neticesinde ailem beni Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne getirdi. Burada Doç. Dr. Mete Alpaslan tarafından muayene edildim ve sonrasında anjiyoya alındım. Kesinlikle bana yaşımın büyüklüğü konusunda hiçbir şey söylemediler. Anjiyodan sonra bypass kararı çıktı. Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan’a yönlendirildim. Doç. Dr. Bahçivan, ameliyat öncesi bizleri bilgilendirdi. Kendisi bana ve aileme güven vermişti çünkü anlattığı her şey mantıklı geliyordu. Sonunda ameliyata alındım ve 4 saat sonra ameliyattan çıkarılıp yoğun bakıma alınmışım. Zaten 4 gün sonra sağlığıma kavuşarak taburcu oldum. Yeniden doğmuş gibi hissediyorum kendimi. Bu yüzden doktorlarıma ne kadar teşekkür etsem azdır” dedi.
“İLERİ YAŞTAKİ HASTALARDA BYPASS OLABİLİR”
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, dünyada ve Türkiye’de ölüme yol açan neden arasında ilk sırada kalp hastalıklarının yer aldığını belirterek, “Ancak gelişen tıbbi teknoloji sayesinde artık ileri yaştaki hastalarda başarılı bir şekilde ameliyat edilebiliyor. Toplumda, ileri yaştaki hastaların kalp ameliyatını kaldıramayacağı düşüncesi yaygın bir şekilde dolaşıyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü gerekli önlemler alındığı taktirde ileri yaştaki hastalara da bypass başarılı bir şekilde uygulanabiliyor. 91 yaşındaki hastamız Azime Yakut’ta koroner arter darlığı mevcuttu. Kalp konseyi kararı ile ameliyat kararı alındı. Ekip olarak gerekli önemleri aldıktan sonra Azime Yakut’u ameliyata aldık. Ameliyattan sonra Azime Yakut 1 hafta sonra sağlıklı bir şekilde taburcu oldu ve memleketi Şırnak’a uğurlandı" diye konuştu.