Dünyada ve Türkiye’de kanser tanısı konulan hasta sayısı her geçen artıyor.
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, Dünyada senede 1 milyon kişi akciğer kanseri tanısı alırken, Türkiye’de 20 bini erkek, 4 bini de kadın olmak üzere 24 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulduğunu bildirdi.
Akciğer kanseri tüm dünyada ve ülkemizde kansere bağlı ölüm sebepleri arasında birinci sırada olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, sigara ilişkili kanserlerde de tüm akciğer yüzeyinin kansere yatkınlaşması söz konusu olduğUnunu belirterek şöyle dedi:
" Bir kaynağı kurutsanız da akciğerin bir başka noktasından kanser tekrar nüks ediyor. Bu yüzden akciğer kanserinde erken evrede bile kür, tam tedaviden bahsetmek oldukça güç oluyor. Bu gibi durumlarda akciğer kanserinde uygulanan tedavi yöntemlerini yeniden gündeme getiriyor."
Antalya’da yapılan 2. İmmuno-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Tedaviler Kongresi’ne katılan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başak Oyan Uluç Akciğer Kanseri konusunda gelişmeleri şöyle özetledi: “Mart 2015’de FDA platin tabanlı kemoterapi sırasında veya sonrasında progresyon gösteren metastatik, skuamöz, küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanılı hastaların tedavisi için, Nivolumab’ı onayladığını açıkladı. Nivolumab, uzun süredir akciğer kanserisi tedavi alanında FDA onayı alan ilk ajan ve bu alanda genel sağkalım avantajı sağladığı kanıtlanan ilk immünoonkoloji tedavi yöntemi oldu.”
Nivolumab platin bazlı ilaç alan akciğer kanserinde kullanıldığında ölüm riskinde yüzde 41 azalma ve kemoterapi koluna göre yaşam süresinde yüzde 50 artış sağladığını söyleyen Uluç, “Bu sonuçlar kemoterapi altında nüks olan akciğer kanserlerinde, özellikle de “skuamöz hücreli” grup için oldukça önemli” diyerek sözlerini tamamladı.