Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, şu ana kadar 5.7 milyon korona virüs aşısının yapıldığını belirterek aşı kampanyasına hız vermek için hükümetin yeni çalımalar içerisinde olduğunu bildirdi.

Almanya’da Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler korona virüs salgınındaki son duruma ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Sağlık Bakanı Jens Spahn açıklamasında, aşılama kampanyasının ilk başarıyı gösterdiğini, salgının yaşlılar arasında yayılma riskinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Bakan Spahn, "Birçok eyalette 80 yaşın üzerindeki kişilerin çoğu aşılandı. Federal hükümet, tüm doktorların muayenehanelerinde korona aşısını uygulamalarına izin verecek bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki hafta sonuna kadar eyaletlere yaklaşık 11 milyon aşı dozu ulaştırılmış olacak" dedi.

"Şu ana kadar yaklaşık 5.7 milyon aşı yapıldı" diyen Spahn, "Aşı kampanyasının hızlanması için gerekli siparişler yapıldı" şeklinde konuştu.

"Özellikle gençler arasında enfeksiyon sayısı artıyor"

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler da aşılama kampanyasının ve uygulanan tedbirlerin etkisini gösterdiğini ifade etti. Wieler gençler arasında enfeksiyon sayısının arttığını vurgulayarak üçüncü bir dalga ihtimalinin de bulunduğunu belirtti. 80 yaş üstü gruptaki vaka sayısının azaldığını kaydeden Wieler, "Ne yazık ki birkaç gündür genel vaka sayısının daha fazla düşmediğini görüyoruz, durgunlaşma var" diyerek ilk olarak İngiltere’de görülen "B.1.1.7" mutasyonunun ülkede hızla yayıldığına dikkat çekti. Mutasyonun tüm yaş grupları için tehlikeli ve önemli ölçüde daha bulaşıcı olduğunu belirten Weiler, "Bu nedenle önlemlere daha dikkatli bir şekilde uymalıyız, aksi takdirde üçüncü dalgaya yöneliriz" dedi. Wieler, "Hepimiz günlük hayatımızı geri istiyoruz. Bunu ancak vaka sayısını kalıcı olarak azaltırsak başarabiliriz" şeklinde konuştu.

Bakan Spahn ve Başkan Wieler, 3 Mart’ta düzenlenecek olan korona virüs zirvesinde salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesi konusunda ısrarcı olmalarının gerektiğini belirtti. Kilitlenmeden çıkma ihtiyacının olduğunu, ancak ihtiyatlı olarak ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade eden ikili, aşılamanın hızlı bir şekilde devam etmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Almanya’da son 24 saatte 9 bin 997 korona virüs vakası tespit edilirken, toplam vaka sayısı 2 milyon 424 bin 684’e yükseldi. Korona virüs nedeniyle son 24 saatte 394 kişinin hayatını kaybettiği ülkede toplam ölü sayısı ise 69 bin 519’a ulaştı.