Ameliyathane Cerrahi Sağlık Teknikerler Platform Başkanı Rıdvan Taş açıklamasını şöyle sürdürdü.

“Cerrahide Dünya standartlarına ulaşmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane ( Teknikerleri) Hizmetleri bölümün amacı ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır.

KKTC ve Türkiye’de yaklaşık 50 Üniversiteden mezun olan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri öğrencileri Ameliyathane Teknikerleri ünvanını alır.Güvenli Cerrahiyi sağlamak için öğrencilere üniversite Laboratuvarında gerçek ameliyathanelerde cerrahi disipline uygun olarak Cerrahlar ve akedemisyenler tarafından eğitim verilir.

Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri; eğitim döneminde Cerrahi Hastalıklar, Ameliyathane Teknolojileri, Anatomi, Fizyoloji, Anestezi, Mikrobiyoloji, İlk Yardım, Tıbbi Termonoloji, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon derslerinin yanı sıra genel kültür dersleriyle desteklenmektedir. Ameliyathane teknikeri donanımlı bir şekilde cerrahi alan için yetiştirilir ve bu derslerin yanı sıra hafta içi ara stajlarla ve yaz döneminde kesintisiz stajlarla cerrahi alan için eğitilirler. Ameliyathaneyi öğrenmek çok uzun bir süreçtir, bundan dolayı ameliyathane teknikerlerinin ameliyathaneye uyum süreci çok çok hızlı olmaktadır ve uygulamalar standart hale getirilerek kalite yükseltilip, zaman kaybı ortadan kalkmaktadır. Sağlık Bakanlığı Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin inisiyatifine bırakılmış durumdadır. Sağlık Bakanlığı görev tanımı üniversite eğitim müfredatına uygun olmadığı için mezun olan öğrenciler ve mesleki birikimleri heba olmaktadır. Buda ülkemiz ve ameliyathane teknikerliği mezunları için çok büyük bir kayıptır. Bu derece donanımlı bir eğitimden geçen ameliyathane teknikerleri bazı hastanelerde Kardiovasküler cerrahi ameliyatlarında, transplantasyon ameliyatlarında asistede görev alarak bu başarıya ortaklık ederken ya da sorumluluk düzeyinde ameliyathanelerin başarısından birinci derece mesul olurken maalesef yoruma dayalı görev tanımından dolayı bazı hastanelerde geri planda görevlendirilmektedir Görev tanımında” Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olmaktadır

Üniversite müfredat programlarının tamamında cerrahi güvenliği artıracak şekilde, steril cerrahi ekibe ( Scrup-Sirküle ) dahil edilmek üzere Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri yetiştirilmektedir.

Malesef Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin inisiyatifine bırakılmış durumdadır. Görev tanımında değişiklik yapılarak “Ameliyathane Teknikerleri Steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder “maddesinin eklenmesi gerekmektedir.

Görev tanımında” Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için 20 bin Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olmaktadır. Bazı devlet hastanelerinde de steril olarak ameliyata dahil edilmeyerek mesleğinin gereğini yapamamakta ve geri planda heba olmaktadır.

Kamu ve özel Hastaneler de, diğer sağlık personelleri ve Sağlık Memuru, Toplum Sağlığı Teknisyeni , Laboratuvar Teknikerleri bile steril vakaya dahil olma hakkı kazanırken cerrahlardan ve akademisyenlerden cerrahi eğitim alan Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata girmekte ve iş bulmakta zorlanmaktadır. Görev tanımının düzeltilmesi ve alımlar artırılmalıdır. “