Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi, robotik cerrahi yöntemi ile ilk böbrek naklini gerçekleştirdi. 1 yıldır böbrek yetmezliği yaşayan 15 yaşındaki İbrahim Furkan Saykaç’a, annesi Cemile Saykaç’ın böbreği, robotik cerrahi yöntemi ile nakledildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı,” Üniversitemizde ilk olan bir işlem yaptık. Robotla donörden yani bağışlı kişinden böbreği çıkardık ve oğluna nakil ettik. Başarılı ve güzel bir operasyon gerçekleştirdik” diye konuştu.
“32 ROBOTTAN 1 TANESİ HASTANEMİZDE BULUNUYOR”
Bülent Aydınlı, “Türkiye’de toplamda 32 tane robot var. Bunlardan 1 tanesi de hastanemizde bulunuyor. Bu robotu üniversitemize kazandıran yönetime teşekkür etmek istiyorum. Dünya üzerinde 3200 tane robot var, bunlardan sadece 32 tanesi ülkemizde bulunmakta. Artık bu son dönemde robotik cerrahi yöntemi ile bir çok işlemi aynı anda yapabiliyoruz. Üniversitemizde ilk olan bir işlem yaptık. Robotla donörden yani bağışlı kişinden böreği çıkardık ve oğluna nakil ettik. Ve gayet başarılı ve güzel bir operasyon gerçekleştirdik. Şuanda böbreğimiz gayet güzel çalışıyor, idrarımızı var” dedi.
HASTALARDAN EK BİR ÜCRET ALINMAYACAK
Nakil sonrası bir sıkıntının yaşanmadığını belirten Bülent Aydınlı, “Sıkıntımız yok. Vericimiz de çok sağlıklı, hiçbir problem yok. Bunun bizim kliniğimizde başlamış olması hem bizim için hem de hastalarımız için çok önemli. Bundan sonra bu ameliyatları daha fazla arttıracağız. Türkiye’de bir üniversite hastanesinde belli sayıda yapıldı. Onun dışında şuanda uygulayan herhangi bir yer yok. Bunun yanında Üniversite yönetimimiz şöyle bir karar aldı. Rabot ile ilgili olarak hiçbir hastadan ek bir ücret alınmayacak. Mümkün olduğu kadar bunu hastalarımız adına hastanemiz karşılayacak” dedi.
Genel Cerrahi Anabilim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci robotik cerrahi yönteminin bir çok faydası olduğunu belirterek” Laparoskopiyle her şeye iki boyutlu ulaşıyorsunuz. Robotla üç boyutlu ulaşıyorsunuz. Aletlerin açılanması, kullanım kolaylığı son derece etkiliyor. Robotta ameliyatın daha etkili olduğunu daha önce yapılan çalışmalar göstermiş. Biz de ilk defa uyguladık. Bundan sonra alıcıya karaciğer nakillerine uygulamaya çalışacağız. Bunlarda umuyorum ki ilkler arasında yer alır. Merkez müdürü Bülent Aydınlı’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.