Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazmi Bayçın, burun şekillendirme ameliyatları ile burna doğal ve yüze uygun bir görünüm verildiğini, nefes almadaki sorunların da düzeltilerek rahat nefes alınmasının sağlandığını söyledi.
Burun şekillendirme ameliyatları ile ilgili açıklama yapan Opr. Dr. Nazmi Bayçın, “Burun şekillendirme ameliyatları tıp dilinde ‘rinoplasti’ olarak adlandırılmaktadır. Bu ameliyat gerçekleştirilirken iki türlü fayda sağlanmaktadır. Birincisi burnunuza doğal ve yüze uygun güzel bir görünüm verilir, ikincisi ise eğer nefes almanızda burnunuzdaki kıkırdak bölümünün yani septumun şeklinin bozulmasından kaynaklı bir sorun varsa düzeltilerek rahat nefes almanız sağlanır. Burnunun şekli ve görünümünden memnun olmayanların insanların dışında burun tıkanıklığı, nefes alırken güçlük çekmek ve horlama gibi problemler de ameliyat olmak için haklı sebepler arasında yer alır. Gerçekleştirilecek bir burun operasyonu sırasında burun ucuna yeniden şekil verilebilir, büyüklüğü değiştirilebilir, burun delikleri küçültülebilir, dudakla ve alınla oluşturduğu açılar üzerinde oynama yapılabilir. Kişinin nefes alma bile ilgili problemlerinin olduğu durumlarda ise kesinlikle septoplasti, konka rezeksiyonu gibi nefes alma problemlerini çözmeye yönelik uygulamalar ile birlikte gerçekleştirilmelidir” dedi.
“BURUNDA DEVİASYON NASIL OLUŞUR?”
Burundaki eğrilik ve diğer şekil bozukluklarının nasıl gerçekleştiği konusunda ise Dr. Nazmi Bayçın, “Her iki burun deliği arasında kalan kıkırdak dokuya ‘septum’ adı verilir. Bu kıkırdak doku 4 ya da 5 cm daha ileri gittikçe kemik haline dönüşür. Normal halde septum ince ve düz duvar gibi bir görünüme sahiptir ancak birçok zaman insanların burunlarındaki septumda eğrilikler meydana gelir. Buna ise tıp dilinde septum deviasyonu adı verilmektedir. Septum deviasyonu insanlarda iki tür nedenden ortaya çıkar: Bunlardan birincisi büyüme çağı sırasında bu kıkırdak bölümün olması gerekenden daha fazla kalınlaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. İkincisi ise yine kişilerin çocukluk dönemlerinde belki de hatırlamadıkları bir darbe sonucu bu kıkırdak bölümün bükülmesi, kıvrılması ile bundan sonraki gelişim dönemini şeklinin bu bozuk hali ile devam ettirmesi sonucu meydana gelir. İnsanların neredeyse yüzde 70 civarındaki bölümünde bu devaisyona rastlanır ancak çoğu insan bu durumun farkında değildir. Farkında olmamalarının nedenine inecek olursa: Ya buradaki eğrilikler çok rahatsız edecek düzeyde değildir ya da insanlar normal nefes alıp verme durumunun bu olduğunu düşünmektedirler. Burunda bulunan kıkırdak dokudaki bu eğilme ve daralma durumu insanı ne kadar rahatsız ettiği ile paralel olarak sorun olarak görülmektedir. İleri seviyelerinde kişi nefes almakta ciddi anlamda zorlanmaktadır” açıklamasını yaptı.
“RAHAT BİR NEFES İÇİN DEVİASYON AMELİYATI ŞART”
Rahat nefes alabilmek için yapılması gerekenler için de Opr. Dr. Nazmi Bayçın, “Burun estetiği ameliyatı gerçekleştirilirken burnunuza yeni bir şekil vermenin dışında aynı anda burunda tıkanıklık ve uyurken horlamamıza sebep olan septum deviasyonu olarak adlandırılan iç kemik eğrilikleri ya da genellikle septum deviasyonuna bağlı olarak ortaya çıkan ve ‘konka hipertrofisi’ olarak isimlendirilen burun etlerinde büyüme oluşmuşsa, bu sağlık sorunlarının da ortadan kaldırılması gereklidir. Burnumuz, yüz estetiği açısından ne kadar önemliyse işlevleri açısından da vücut sağlığımız için o kadar büyük bir öneme sahiptir. Beş duyu organımızdan biridir ve etrafımızda var olan tüm kokuları algılamamızı sağlar. Vücudumuzun dışındaki ortamla olan ilişkisini sağlayan, nefes aldığımız sırada havanın bedenimize ilk girdiği noktadır. Her insana özel bir ses tonunun olması da tabii ki burnumuzun kişiye özgü iç yapısı nedeniyledir” diye konuştu.
“DEVİASYON AMELİYATI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?”
Burun estetiği ve deviasyon ameliyatlarının nasıl gerçekleştirildiği konusunda da detaylı bilgiler aktaran Dr. Bayçın, şunları kaydetti: “Burun estetiği ameliyatı ile deviasyon ameliyatı aynı alanda gerçekleştirilen operasyonlar olması nedeniyle ameliyat esnasında nasıl bir çalışma planı uygulanacağının belirlenmesi açısından teknik olarak dikkate alınması gereken çok önemli hususlar mevcuttur. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgileri ‘www.estetikcerrahi.com.tr’ adresindeki internet sitesinde de bulabilirsiniz. Septum adı verilen burun delikleri arasında yer alan kıkırdak doku burnun anatomik yapısı için çok önemlidir. Burna şeklini veren kıkırdak dokuların tam arasındadır. Mevcut olan tüm yapıları içeriden destekleyen adeta tüm yükü taşıyan bir çatı gibidir. Bu sayede burun şekli de korunmuş olur. Septum, bazı durumlarda damak kemiğinin üst bölümündeki yüzüne oturduğu yerde yanlara doğru taşabilir. Böyle bir durumda ise sadece yanlara doğru taşmış olan fazlalıkların kesilerek çıkarılması gerekli düzelme için yetecektir. Septumun orta bölümünde bir eğrilme mevcutsa, bu eğrilmiş bölge kesilerek oradan alınır. Eğer septumdan zorunlu olarak bir miktar kıkırdak çıkarılıp alınacaksa burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta septumun yarısından daha az bir bölümün alınmasıdır. Burnun sırtını meydana getiren kenarında da en az 1 cm genişliğinde olmak kaydıyla, toplam büyüklüğünün yarısından fazlasının yerinde bırakılması gerekir. Bu nokta septum deviasyonu ameliyatları için ana prensiptir. Ameliyat gerçekleştirilirken bu kurala uyulmaz ve olması gerekenden fazla kıkırdak alınırsa bu durumda burundaki destekleyici yapısı zayıflar ve zaman içinde burunda çökmelere neden olur. Böyle durumlar yaşayan insanlar nedeniyle toplum içinde burun ameliyatı olduktan sonra burunda çökme olması gibi sorunların oluşabileceği gibi yanlış yargıların oluşabilmektedir. Cerrahların büyük bir bölümü burun içindeki kıkırdaklardan ne kadar çok alırlarsa hava giriş yolunun o kadar genişleyeceğini ve bu sayede nefes almanın rahatlayacağını düşünmektedir. Ancak gerçekte ise durum bundan çok farklı: Burundan fazla miktarda kıkırdak çıkarmak doğru sonucu sağlamıyor Burada önemli olan nokta ne kadar fazla kıkırdak alındığı değil, geride ne kadar kıkırdak bırakıldığıdır. Bu noktaya dikkat edildiği sürece burunda düşme ya da çökme ihtimali olmaz. Gerekli ve doğru teknikler dahilinde bilinçli cerrahlar tarafından gerçekleştirilen burun ameliyatlarından sonra bu tür sorunlar ortaya çıkmaz.”