Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’ndan ’organ nakil merkezi ruhsatı’ aldı. Ruhsat ilk etapta böbrek nakillerini kapsayacak.
Türkiye genelinde 64 böbrek nakil merkezi mevcut. Bunların 14 tanesi tıp fakültesi, 60 tanesi ise özel ve devlet hastanelerinde. Böylece ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, tüm Türkiye’de organ nakil ruhsatına sahip 15. tıp fakültesi oldu. Çanakkale’de ise ruhsat ilk olacak Konu ile ilgili olarak bilgi veren ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Uysal, organ nakli yapabilmenin bir hastane için önemli bir özellik olduğunu belirterek ruhsat sayesinde Çanakkale’de böbrek nakillerinde bir rahatlama olacağını söyledi. Başhekim Uysal, böbrek nakli ruhsatının ardından ÇOMÜ olarak karaciğer nakli ile de ilgilenildiğini, en kısa zamanda ÇOMÜ Hastanesi’nin Türkiye’nin sayılı organ nakli hastanelerinden biri olmasını umduklarını ifade etti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Organ nakli, tıpkı onkoloji ve tüp bebek ve diğer konular gibi üzerinde yoğun şekilde çalıştığımız bir husustu. Bunun için teknik altyapınız, gerekli anlaşmalarınız, ruhsatınız ve en önemlisi yetişmiş doktorlarınızın olması gerekiyor. Hastanemiz öğretim üyeleri bu hususta birkaç yıldır gerekli kurs, çalışma ve eğitimleri tamamlıyorlardı. Nihayet Sağlık Bakanlığımız tüm bu çalışmaları yeterli gördü ve ÇOMÜ’ye organ nakil ruhsatını verdi. Çanakkale ili organ bağışında en önlerde bir il. Ancak burada nakil yapılamadığından hastalarımız mağdur oluyordu. Bundan sonra mağduriyetler azalacak. Hastanemize ve Tıp Fakültesi’ne emekleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca başta Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere Sağlık Bakanlığı yetkililerine ruhsat nedeniyle teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.