Radon Gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Akciğer kanseri gelişiminde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin %3-15’inden sorumludur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmakla birlikte radon gazı bina yapımlarında kullanılan malzemelerden de ev içerisine sızabilmektedir. Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur.

 
İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır.
Önümüzdeki beş yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi haritalandırılması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş, ilimiz ve ilçe merkezlerimiz dahil olmak üzere toplam 530 hanede dedektörler ile ev içerisinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Bu çalışmalar Müdürlüğümüze bağlı ekiplerce 23 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlamıştır.
Rize Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Mustafa Tepe yaptığı açıklamada, bu hafta başlayan çalışmalarda 530 eve radon sensörü yerleştirileceğini belirterek, süreci şöyle aktardı:
“Evde en fazla zaman geçirilen salona yüksek bir yere dedektörler bırakılıyor. Dedektörler radon gazının yaydığı ışınları topluyor. Dedektöre 2 ay boyunca kimse dokunmamalı. Çünkü dedektörün üzerindeki barkod sayesinde ölçümler sürekli olarak takip ediliyor. Ölçümlerin bitmesinin ardından dedektörler, yine ekiplerimizce toplanarak Atom Enerji Kurumu’na gönderilecektir. Radon gazının yüksek olduğu tüm bölgelerdeki apartmanlar incelenecek ve gerekli görülenler tadilata alınacaktır. Vatandaşlarımız dedektörleri dinleme cihazı veya kamera zannedip gereksiz kuşkulara düşmesinler.”
Tepe, “Vatandaşlarımız evlerine konulacak bu ölçüm cihazından dolayı kesinlikle kuşkuya kapılmasınlar. Aksine sürekli yaşadıkları evin sağlıklarına zarar verip vermediğini ortaya çıkaracak olan bu çalışma son derece faydalı ve adeta bir fırsattır. Evinize gelecek olan ekiplere kimlik sorulması ve sağlık personeli olduğunu gördüğünüz çalışanlarımıza da yardımcı olunmasını kıymetli halkımızdan önemle istiyoruz. Eğer herhangi bir kuşku duyulması durumunda 0464 213 02 27- 110-169 dahili telefon numarasından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Bilal Ataşçı’nın aranmasını istiyoruz.” dedi