Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erman, “İleri evre akciğer kanserinde yaşam süresini uzatmak mümkün" dedi.
Akciğer kanseri konusunda 13-17 Mayıs 2015 tarihlerinde Antalya’da yapılan 2. İmmuno Onkoloji ve Hedefe Yönelik Tedaviler Kongresinde ele alınan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erman, her yıl dünyada 5 milyon kişinin sigaraya bağlı olarak yaşamını yitirdiğini belirterek, “1. Dünya Savaşı’nda toplam 20 milyon insan kaybettiğimizi düşünürsek, sigaradan 4 yılda bir savaş kadar insanın kaybedildiğini görüyoruz. Türkiye’de ise 20 milyon kişi sigara içiyor, yılda 120 bin kişi sigaraya bağlı olarak hayatını kaybediyor” diye konuştu.
ABD’de akciğer kanserinin sıklığı azalırken, Türkiye’de artmaya devam ettiğinin altını çizen Doç. Dr. Erman, “Akciğer kanserinin sıklığında azalma sigara içiminin bırakılmasından 20 yıl sonra kendini göstermeye başladığı için bizde de günümüzde sigara bırakma yolunda atılan bu ciddi adımlar sonuçlarını ancak 20 yıl sonra göstermeye başlayacak” dedi.
Yürütülen çalışmalar sonucunda akciğer kanserinin gelişmesinde rol oynayan genler ve bu genleri hedefleyen ilaç tedavilerinin birer birer ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Erman, sözlerine şöyle devam etti:
“Hedefe yönelik ajanların en yenilerinden biri de EGFR mutasyonu pozitif akciğer kanseri hastalarında yeni bir kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımı sunan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onayını alan afatinib. Ocak 2015’de Lancet Oncology’de yayımlanan ve küçük hücre dışı akciğer kanserinde afatinibin kullanıldığı iki büyük çalışmanın sonuçlarına göre özel bir mutasyona (Del19) sahip hastaların yaşam sürelerinde artma ve mortalitede azalma gösterildi. Del19 akciğer kanserinde en sık görülen mutasyon ve tüm EGFR mutasyonlarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturmaktadır. EGFR inhibitör tedaviler ile yaşam süresinde artma açısından tıp dünyasında bir ilke imza atan bu sonuçlara ek olarak afatinib kullanan hastalarda akciğer kanseri ilişkili semptomlarında iyileşme (öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı) ve kemoterapiye göre daha yüksek bir yaşam kalitesi saptanması da raporun diğer çarpıcı bulguları.”