Son günlerde yaşanılan mevsim değişikliklerine vücudun adapte olabilmesi için Hacamat yöntemi tavsiye edildi.
Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, bedenin mevsimsel değişikliklere adapte olabilmesi için vücuttaki toksinlerden arınması gerektiğini belirterek doğal detoks olarak bilinen Hacamat hakkında bilgi verdi.
Doktor Portakal, “Özellikle bugünlerde faydasını gördüğümüz Hacamat kupa tedavisi bir detoks işlemi" dedi. Normal kan alma yönteminden çok farklı olduğunu anlatan Portakal, şöyle konuştu: "Çünkü cildimizin altında lenfatik dolaşım denilen bir dolaşım daha var. Damardan alınan kan vücudumuz için faydalı, oksijeni azalmış kan alınır ama hacamat kupa tedavisindeki yöntemle cilt altındaki lenfatik dolaşım harekete geçtiği için faydasını hemen görüyoruz. Vücuttaki en oksijeni azalmış olan kan alındığı için vücudumuzda bir hafiflik kaslarımızda bir esneklik olur. Hacamat kupa tedavisi baş ağrısından yorgunluğa, hormon problemlerinden metabolik problemlere kadar birçok yöntemde faydalıdır.”
“HACAMATIN ŞİMDİ TAM ZAMANI”
Hacamat kupa tedavisi için özellikle ilkbahar aylarının tam zamanı olduğunu belirten Mehmet Portakal, sözlerine şöyle devam etti; “Rahatsızlığa göre ilkbahar ve sonbahar aylarında öneriyoruz. Bu yöntemin vücutta belli noktaları var ve hastalığa göre yapılıyor. Önemli olan problem neredeyse o bölgeyi iyi tespit edip özellikle akupunktur noktalarına anatomik bölgelerinde enerji santralleri vardır. Oraya uygulandığında sonuçlar çok güzel oluyor. Hacamatın bir önemi de bizim için Peygamber Efendimizin de bu yöntemi uygulamış ve arkadaşlarına önermiş olması. O yüzden özellikle kameri ayların 15’inden sonra dolunaydan sonraki tek günlerde önerilir. Ama akut bir problem varsa her zaman yapılabilir. Biz hastalarımızda özellikle bu aylarda sabah yorgunluğu varsa özellikle kas romatizmalarında, bahar yorgunluğunda başka nörolojik problemler migren ya da kişide hormonal ya da metabolik bazı problemler varsa vücuttan detoks işlemi gerçekleştirildiği için çok güzel sonuçlarını görüyoruz. Güzel bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Başka bir rahatsızlığı olan hastalarımız normal tedavilerine devam edebiliyor. Bu tedaviden sonra kişinin yaşam kalitesinin çok kısa sürede yan etkisiz ilaç kullanmadan ve ekonomik olarak arttığını söyleyebiliriz.”
“İYİ SONUÇ İÇİN HİJYEN ŞART”
Mehmet Portakal, hacamat tedavisinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle uyarılarda bulundu: “Hacamattan sonuç alınabilmesi için önemli olan hijyen kurallarına dikkat edilmesi, uygun yere yapılmasıdır. Hijyen çok önemli çünkü medikal bir işlem ama bazen merdiven altı yerlerde uygulandığını görüyoruz. Artık, Sağlık Bakanlığı’da böyle tamamlayıcı tıp yöntemlerinin doktor kontrolünde uygulanmasını, hastane ortamında uygulanmasını özellikle öneriyor. Bu konuda çalışmalar var. Hacamat yaptırmaya karar verenlerin bu konuda uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmaları iyi olacaktır.’’