DİA Holding tarafından hayata geçirilecek Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projesi ve Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi olan 1.2 Milyar Euro tutarındaki Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün proje finansmanı kredi sözleşmesi imzalandı.
Projenin finansmanında kullanılacak 890 Milyon Euro tutarındaki kredi Türkiye Garanti Bankası A.Ş., DenizBank A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Finansbank A.Ş., Siemens Financial Services, Garanti Bank S.A, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve UniCredit Bank Austria AG tarafından sağlandı. UniCredit Bank Austria AG’nin finansal danışman olarak rol aldığı projede finansman sağlayan kuruluşlardan Siemens Financial Services AG bugüne kadar sağlık sektöründe verdiği en büyük kredi dilimini bu proje için sağladı.
Sağlık Bakanlığı’nın Kamu Özel İşbirliği Modeli ile inşa edilecek Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün Proje Finansman Sözleşmesi 27 Mart 2015, Cuma günü İstanbul Bomonti IC Hilton Hotel’de düzenlenen törenle imzalandı. Proje, Kamu Özel İşbirliği Modeli ile sağlık alanında Türkiye’de gerçekleştirilmesi öngörülen projeler arasında finansman anlaşması imzalanan en büyük proje olma özelliğini taşımaktadır.
15 ve 18 yıl vadelerden oluşan 890 milyon Euro tutarındaki finansman sözleşmelerinin imza töreni, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bakanlıklardan üst düzey yetkililerin katılımları ile gerçekleşti. DİA Holding Yönetim Kurulu Başkanları Murat Çeçen ve Hassan Gozal’ın ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine projeye finansman sağlayıcı kuruluşların üst düzey yetkilileri de katıldı.
Konuşmacılar arasında Türkiye Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar, DenizBank A.Ş. Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, Finansbank A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan, Unicredit Bank Austria AG ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’yi temsilen Genel Müdür Vekilli Niccolo Ubertalli yer aldı.
Kamu Özel İşbirliği Modeli, dünyadaki yaygın uygulamalarından örnek alınarak özel sektör ile işbirliği halinde uygulamaya geçirilen ve kamunun temel işlevlerinde yatırım, finansman ve kalite bakımından önemli bir yükü kamunun üzerinden alarak, vatandaşa çağdaş standartlarda hizmet sunulmasını öngören yeni bir yatırım ve işletme modelidir. Bu modelde, sağlık hizmetlerinin bugüne kadar olduğu gibi tümüyle kamu tarafından sunulması, hastane kampüsünün finansmanının, inşaasının ve işletmesinin ise özel sektör tarafından üstlenilmesi öngörülmektedir. Bu doğrultuda kamunun önemli oranda tasarruf sağlaması, hizmetlerde kalitenin ve verimliliğin yükselmesi tasarlanmaktadır.
Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, 1.3 milyon metrekarelik kapalı alanıyla, “Avrupa’nın en büyük, ve dünyanın tek kontrat altında yapılan en büyük hastane kompleksi”olacaktır. 3.804 yatağıyla günde ortalama 5.000’i acil olmak üzere 50.000 hastaya hizmet verecek olan kampüste 8.000’den fazla sıhhi ve gayrisıhhi personele istihdam sağlanacaktır. Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün Ankara ve çevre illerin yanı sıra ülkemizi, uluslararası sağlık turizminde öne çıkaracak bir bölgesel çekim merkezi haline getirmesi ve çevre ülkelere de hizmet sunması öngörülmektedir.
DİA Holding, Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin yanısıra Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin 272 Milyon Euro büyüklüğündeki kredi sözleşmelerini Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımı ile 21 Kasım 2014 tarihinde imzalamıştır. 1259 yataklı hastanenin inşaatı hızla devam etmektedir.
DiA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Bayar, “Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, Türkiye’de Kamu Özel İşbirliği Modeli altında bir kreditör konsorsiyumuyla kredi sözleşmesi uluslararası standartlarda imzalanmış en büyük projedir. Bu anlaşma bu özelliği ile bir milattır. Bilkent Kampüsü, tamamlandığında 1.3 milyon metrekare inşaat alanı ve 3.804 yatağıyla Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ikinci büyük hastanesi olacaktır. Keza dünyada tek seferde inşa edilmiş en büyük hastane olma özelliğine de sahiptir. Bu projeye yaklaşık 900 milyon Euro’luk bir finansman sağlayacak, kreditör kuruluşlar Türkiye Garanti Bankası A.Ş., DenizBank A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Finansbank A.Ş., Siemens Financial Services, Garanti Bank S.A., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve UniCredit Bank Austria AG’dir . Kendilerine, projemize duydukları güvenden ötürü teşekkür ediyorum. Bu oran bir kamu özel işbirliği projesine sağlanmış en büyük kredi olma özelliğini taşımaktadır. Bu projelerin hayata geçirilmesi ve bu safhalara kadar gelmesi hususunda sağlanan destek ve yoğun işbirliği için Sağlık Bakanı Sayın Bakan Dr.Mehmet Müezzinoğlu’na ve şahsında Sağlık Bakanlığımız mensuplarına teşekkürlerimizi ifade ederiz. Törenimize katılımlarıyla onurlandıran Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e teşekkürlerimizi takdim ederim” dedi
Bilkent Entegre Sağlık Kampüs Projesi’nin, Türkiye’de kamu-özel işbirliği çatısı altında, bugüne kadar kredi sözleşmesi imzalanan en büyük sağlık kompleksi projesi olduğunu belirten, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Garanti Bankası olarak bu değerli projeye finansman sağlayan bankalardan biri olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Edin sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu finansman, 18 yıllık vadesiyle Türk bankaları için bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye’deki kamu yatırımlarında, kamu-özel işbirliği modeline verilen önem son yıllarda ciddi oranda arttı ve bu modellerin uygulama alanları daha da genişletildi. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, bu projelerde görev alan tarafların yoğun emeğiyle kurulan yeni ve doğru yapılar sayesinde, kamu-özel işbirliğiyle hayata geçirilmeye başlanan hastane projeleri, gerek sermaye yatırımı gerek finansman açısından yabancı yatırımcı ve finansman sağlayıcıların en fazla ilgisini çeken alanlardan biri haline geldi”.
DenizBank A.Ş. Genel Müdürü Hakan Ateş, “DenizBank olarak, kurulduğumuz günden bu yana toplumumuzun sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacak niş sektörlerin gelişimine destek sunmayı temel sorumluluklarımız arasında gördük. Hepimizin ortak geleceğini yakından ilgilendiren, aynı zamanda ülkemizin kalkınma stratejisinde hayati rolü bulunan sağlık alanı da, bu kapsamda bizler için kritik bir noktada yer aldı. Bankamızın ülkemiz sağlık sektörüne yönelik kullandırdığı krediler 2015 Şubat ayı itibariyle 475 milyon Euro tutarında. Gelecek yıl, Bilkent Ankara Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’ne, 18 yıl gibi uzun bir vadede tahsis edilen 200 milyon Euro dahil olmak üzere, mevcut kredilerimize ek olarak sağlık sektörüne 475 milyon Euro daha kredi kullandırmayı hedefliyoruz. Sağladığımız bu finansman desteği projeye duyduğumuz inancı ortaya koyarken, sektörün büyümesine de önemli katkılar sunuyor. Böylesine önemli bir yatırımın Ankara’nınsağlık altyapısı anlamında sunacağı fırsatların yanı sıra, istihdama sağlayacağı katkı bakımından da Türkiye sağlık sektörü için yepyeni kapılar aralayacağına inanıyorum” dedi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, “Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi ve ülkemizin farklı bölgelerinde Kamu Özel İşbirliği Modeli ile geliştirilen diğer şehir hastanesi ve entegre sağlık kampüsü projeleri, sağlık alanında belirlenen ulusal hedeflere kamu bütçesine ilave yük getirmeden ulaşılması açısından oldukça önemlidir. Kamu ile özel sektörü ortak bir paydada buluşturan bu yatırımların, istihdama ve ekonomik gelişime katkıda bulunmasının yanı sıra bireylerin ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine yerinde, zamanında ve kaliteli bir şekilde erişmelerine imkan sağlayacağı aşikardır. İş Bankası olarak ülkemiz ve toplumumuz için ulvi kazanımlar sağlayacak söz konusu yatırımların en büyüğü olan Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin finansmanında yer almaktan büyük mutluluk ve memnuniyet duyduğumuzu sizlerle paylaşmak isteriz” ifadelerini kullandı.
Anthony Casciano, Siemens Finansal Hizmetler Bölümü Sağlık Finansmanı CEO’su imza töreni için gönderdiği mesajda “Türk sağlık hizmetleri pazarı büyük bir değişim geçiriyor - bu hükümetin hırslı sağlık reformları için net vizyonunun bir sonucudur. Şimdi Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü KÖİ modellerinin başarabileceği finansman düzeylerinde bir kilometre taşı oluşturmaktadır" dedi.
Finansbank olarak, Kamu Özel Ortaklığı projeleri, gelir getiren gayrimenkul, enerji, altyapı ve özelleştirme finansmanlarında yer alarak Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişiminde aktif rol oynamaya devam ettiklerini belirten Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan, “Sağlık Sektöründe Kamu Özel Ortaklığı projeleri kapsamında çalışmaya başlayan öncü bankalardan biri olan Finansbank’ın proje finansmanında ulaştığı pazar payı ve etkinliğini benzer Kamu Özel Ortaklığı projeleri ile artırmak ve genişletmek hedefindeyiz. Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük hastane projelerinden biri olan Bilkent Entegre Sağlık Kampusu Projesi’nin finansmanında 15 yıl vadeli 125 milyon Euro’luk kredi dilimi ile yer alıyoruz. Kamu Özel Ortaklığı programı kapsamında gerçekleştirilecek hastane kampüs yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’de sağlık hizmetlerinin çok daha kaliteli bir şekilde verilmesine olanak sağlayacak bu önemli projede yer almak bizi son derece heyecanlandırıyor ve gururlandırıyor” dedi.