Türkiye hem de Avrupa’da grip vakalarının artması ile ilgili bilgiler veren uzmanlar, solunum sıkıntısı ve düşmeyen ateşi olan hastaların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Uzman Dr. Bekir Uygun, son günlerde grip salgınıyla ilgili haberlerin basında yer aldığına dikkat çekerken, grip salgını konusunda bir takım yanlış bilgilendirmeler olduğunu da söyledi. Dr. Uygun, “Avrupa’da, Fransa ve Almanya’da grip vakalarının kümelendiği yönünde bilgiler mevcut. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, S.B. İnfluenza Bilim Kurulu, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’deki grip olgu sayıları henüz mevsim normalleri düzeyinde görülmekte” dedi.
Ateş, baş ve boğaz ağrısının yanı sıra yaygın vücut ağrılarıyla grip salgınının kendini gösterdiğini belirten Uzman Dr. Bekir Uygun, “Hastanın solunum sıkıntısı ve düşmeyen ateşi varsa, muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Çünkü bu hastalık için kullanılan ilaçlara ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili olmaktadır. Geciken vakalarda ilacın etkisi azalmaktadır” dedi.
Grip tanısı konulan hasta sayısında son dönemde bir artışın olduğunun altını çizen Uzman Dr. Uygun, “Fakat bu bir salgın düzeyinde değildir. Avrupa’daki salgının Türkiye’yi etkilemesi mümkündür. Türkiye’de bu yıl saptanan olguların yüzde 40’ının İnfluenza A, H1N1 (domuz gribi), yüzde 60’ına yakın bölümünü ise İnfluenza A H3N2 oluşturmaktadır. H3N2 daha önce karşılaşmadığımız bir virüstür ve bu hastalık H1N1’e göre daha ağır seyretmektedir” şeklinde konuştu. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığına vurgu yapan Uzman Dr. Uygun, “Yüzeyler üzerinde etken virüs dört saate kadar canlı kalabilmektedir. Bu nedenle el hijyenine dikkat edilmesi, en çok elle temas edilen telefon, bilgisayar, masa, kapı kolu vb. gibi yerlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir. Hastalık belirtisi olan kişilerin en yakın hastaneye başvurmaları gerekmektedir. Zira hastalığa özgü ilaç tedavisi ilk 48 saatte uygulandığında etkili olmaktadır” ifadelerini kullandı.
KLİNİK BULGULAR
Hastalığın klinik bulguları hakkında açıklamalarda bulunan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dahiliye Bölümü’nden Uzman Dr. Ezel Taşdemir ise, “Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, genel vücut kırgınlığı ve bir kısım vakalarda bir gün kadar süren bulantı, kusma, ishal şeklinde seyretmektedir. Sağlıklı bireylerde ciddi klinik bulguların oluşma olasılığı düşüktür. Hastalık; astım, KOAH, diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar ve vücut direnci düşük hastalarda ağır seyretmektedir” dedi.
KORUNMA YOLLARI
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Evren Toprak ise, şunları kaydetti:
“Bu virüse bağlı olarak, geçmiş yıllarda gördüğümüz miktarda zatürree hastası görmekteyiz. Kişilerin gribe yakalanmaması için kişilere soğuktan korunmasını, vücut direncinin yüksek tutması için dengeli beslenmesini, düzenli uyumasını, spor yapmasını, ellerini sabunla sık sık yıkamasını ve her yıl grip aşısı yaptırmasını tavsiye ediyoruz.”
Yıllık grip aşısı yapılması önerilen gruplarla ilgili bilgiler veren Dr. Toprak; “65 yaş ve üzerinde olan kişiler, kronik akciğer, kalp, böbrek hastalığı olanlar, bazı kan hastalıklarına yakalanmış olanlar, şeker hastaları, sağlık personeli olarak sıralayabiliriz. Grip salgınları en fazla aralık ve ocak aylarında görüldüğünden, aşı eylül, ekim aylarında yapılmalı ve her yıl tekrarlanmalıdır. Zatürre aşısı ise kişinin sağlık durumu ve aşının cinsine göre sadece 1 defa veya 5 yılda 1 tekrarlanarak yapılır” dedi.