Konya’nın Ereğli ilçesinde, akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olan radon gazı için ilçe genelinde ölçüm yapılmak üzere cihazlar konuldu. Radon gazı için Ereğli’de bir araştırma yapıldı. Bu kapsamda Ereğli kaymakamı Şakir Erden ile İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri belirlenen yerlere radon gazı ölçümünü yapacak ilk cihazları koydu. Selçuklu mahallesinde bir iş yerine radon gazı ölçüm cihazı yerleştiren görevliler ardından Türbe mahallesinde Sulu Camisine geçti. Bina temelindeki çatlaklar ile tesisat boşluklarından evlere girebilen radon gazının kokusuz ve renksiz olduğu için fark edilemediği belirtildi. Belirlenen bölgelere yerleştirilen cihazların iki ay sonra tekrar toplanılacağını söyleyen Ereğli İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Emin Günay, yetersiz veya düzensiz kullanılan inşaat malzemeleri nedeniyle bu gazın apartman dairelerinin iki ya da üçüncü katlarına kadar çıkabileceğini söyledi. Günay, bu cihazların Ereğli’de yaklaşık yüz eve yerleştirileceğini anlattı.
Camilerde cemaatin sağlığı için radon gazı ölçüm cihazı yerleştirilmesinin güzel bir faaliyet olduğunu belirten Ereğli Müftüsü Yusuf Eseroğlu, Ereğli genelinde yapılacak ölçümlerin vatandaşlar için faydalı olacağı kanaatinde olduklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığının Türkiye genelinde Ulusal Radon Kontrol Programı başlattığını ifade eden Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise, yapılan ölçümlerden iki ay sonra sonuç alınacağını ve bu cihazlar sayesinde Ereğli’de radon gazının yol açtığı kanser oranı haritasının çıkarılacağını belirtti. Vatandaşların bu konuda görevlilere yardımcı olmalarını isteyen Erden, emeği geçen personele teşekkür etti.
Ölçüm cihazları toplanıldıktan sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilerek sonuçlarının bekleneceği kaydedildi.