Uzmanlara göre, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Araştırmalar soncunda, Türkiye’de her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığı görülüyor. Ancak meme kanseri sadece kadınlarda görülen bir kanser türü olarak bilinse de erkekler için de risk oluşturuyor.
Tarsus Rotary Kulübü ve Tarsus Tenis Kulübü işbirliğinde Turgut İçgören Ortaokulu’nda öğrenci ve velilere yönelik düzenlenen seminerde konuşan Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, erkek meme kanserlerinde hastalığın seyrinin kadın meme kanserleriyle aynı olduğunu belirtti.
KADINLARA ÖZGÜ SANILIYOR
Memede koltuk altında şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilmeyle ağrı gelişmesinin belirtiler arasında olduğunu söyleyen Op. Dr. Karakan, “Her bulunduğumuz ortamda meme kanserinin sadece kadınlarda olmadığını erkeklerin daha risk altında bulunduğunu özellikle söylüyoruz. Toplumda meme kanserinin sadece kadınlarda görülebileceği yönünde genel bir düşünce var. Oysaki erkeklerdeki risk oranı yüksek” dedi.
Erkek meme kanserlerinin kadın kanserleriyle karşılaştırıldığında daha hızlı seyrettiğini anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, “Bunun nedenini erkeklerde tanının, kadınlara göre daha geç dönemlerde konmasına bağlıyoruz. Erkeklerde meme dokusunun büyümesi jinekomasti gibi yani kanser dışı nedenlerden dolayı olduğu için, iyi huylu sebepler düşünüldüğünden erkek hasta meme kanseri belirtisi olduğunu düşünmüyor. Haliyle meme kanseri tanısı geç konuluyor. Tanı geç konulduğu için de hastalık karşımıza ilerlemiş olarak çıkıyor” diye konuştu.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Meme kanserinden değil tanının geç konulmasından korkulması gerektiğini anlatan Op. Dr. Karakan, şunları kaydetti:
“Amaç, meme kanseri, kan ve lenf yoluyla yayılmadan önce meme içinde henüz küçük bir kitle iken tanı konması. Bu aşamada tanı konan hastalarda tedavi tamamen mümkün olabiliyor. Meme kanseri, erken dönemlerinde yakalandığı zaman iyileşme olasılığı çok yüksek olan bir kanser türü. Erken tanı için yıllık rutin kontrollerin yaptırılması, doktor kontrolü ve aylık kendi kendini muayene yöntemlerini öğrenip uygulamak gerekir. Bunlar yapıldığı takdirde meme kanserini erken dönemde yakalamak ve tedavisini erken dönemde yapmak mümkün olacaktır. Erken dönemde tanı alan meme kanseri tamamen tedavi edilebilmekte.”