Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin, organlarının büyüyüp gelişeceği dönem olan 37 haftayı doldurmadan önce doğdukları için yaşamların ilk günlerinde bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabildiklerini belirtti.
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yeni doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, prematüre bebeklerin akciğerle ilgili sorunlar, kafa içi kanamalar, sindirim sistemi problemlerinin getirdiği hastalıklar, erken ya da geç dönemde enfeksiyon, görme, işitme nörolojik sorunlar yaşayabildiklerini söyledi.
FİZİKSEL TEMASIN ÖNEMİ
Yeni doğan ünitelerinde ortamın düzeni ve bebeğe yapılan her müdahalenin, son derece titiz bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, "kanguru bakımı" adı verilen uygulama ile bebeğin sadece altı bağlanmış ve başında bir başlık olacak şekilde anne sütü alması ve anne sıcaklığını hissetmesinin sağlandığını bildirdi. Dr. Nemlioğlu, "Anne ile bebeğin fiziksel teması, yeni doğanın solunum ve kalp ritmini olumlu yönde etkiler. Annenin sesi ve mırıldanması, bebeğin nörolojik ve zihinsel gelişimini sağlar. Bebeğin vücut ısısı korunur, anne ve babası ile arasında psikolojik bir bağ kurulur. Kanguru bakımı olan prematüre bebekler, anne sütleri ile daha iyi beslenir, daha sakin uyur ve hastaneden daha kısa süre içinde taburcu edilir" dedi. Kunguru bakımı uygulanan bebeklerin daha çabuk kilo aldığını, oksijen seviyelerinin yükseldiğini, kalp atışlarının düzenli olduğunu belirten Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, "Normal bir odada rahatlıkla soluk alabilen ve beslenebilen bu bebekler, hayati tehlike yaratacak bir hastalıkları yoksa ve günlük ağırlık artışı uygunsa taburcu olabilmektedir" diye konuştu.
EVDE TİTİZ BAKIM GEREKLİ
Erken doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde hastaneden taburcu olduktan sonra evde bakım süreçlerinin de ayrı bir önem kazandığını vurgulayan Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, "Özellikle evde bebeğe yapılan ziyaretler enfeksiyon riskini artırdığından bu konuda ailenin ve yakın çevresinin anlayışlı, bilinçli bir tutum sergilemesi gerekir. Odanın sık sık havalandırılması, ışıklandırmanın sağlanması, bebeğe dokunmadan önce ellerin yıkanması özellikle damlacık enfeksiyonu riskini azaltmak açısından son derece önemlidir. Birinci aydan itibaren ilk beş ay boyunca aylık aşıların yapılması, anne-babanın da boğmacaya karşı mutlaka aşılanması ve bebeğin her gün temiz hava alması için dışarı çıkarılması, taburcu olduktan sonra yapılması gereken bakımlardır" dedi.
BEBEĞİN KONTROLLERİ İLKOKUL ÇAĞINA KADAR DEVAM ETMELİ
Erken dünyaya gelen bebeklerin düzenli kontrollerinin, hastaneden çıktıktan sonra belirli aralıklarla devam ettirilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dördüncü haftadan sonra göz muayenesi, işitme taraması detaylı olarak yapılmalı ve daha sonra poliklinikte gelişimleri takip edilmelidir. Bebeğin zamanında başını dik tutmasından, oturmasından ve emeklemesinden okul çağına kadar ciddi bir izleme programına alınması önemlidir. Çocuğun ilkokuldaki başarısını görene kadar kontrollere devam edilmelidir. Çünkü bebekken fark edilmeyen öğrenme problemleri veya hiperakitivite ilkokulda ortaya çıkabilir."