Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü tarafından kentteki sağlık yöneticileri ve hekimlere yönelik ‘Aydınlatılmış Rıza ve Hukuki Boyutu’ konulu bir panel düzenlendi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu’nda gerçekleşen programın açılış konuşmasını İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu yaptı. Dr. Mumcu, hasta hakları kadar sağlık çalışanlarının haklarının da öneminden bahsetti. Dr. Mumcu, “Hasta hakları kadar çalışan hakları da bizim için çok önemli. Bu bağlamda aydınlatılmış rıza ve bunun hukuki boyutunun hasta haklarından çok çalışan hakları tarafından değerlendirilmesi taraftarıyız. Çünkü bizim haklarımız her ne kadar hasta hakları bağlamında olsa da, aydınlatılmış rıza çalışanların haklarını da koruyucu, bizleri daha sağlıklı adım atmaya yönlendirici bir konudur. Panelin biz çalışanlar açısında önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Dair Başkanlığı Sosyal Hizmetler Uzmanı Levent Şümür ‘Bakanlığın Hasta Hakları Uygulamalarında Aydınlatılmış Rızanın Yeri’, ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Şaylıgil ‘Tıbbi Uygulamalarda Etik Açıdan Aydınlatılmış Onam’, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Gürbüz ‘Aydınlatılmış Onam ve Hukuki Anlamı’, Eskişehir Adliyesi Adli Tıp Uzmanı Doç. Dr. Kenan Karbeyaz ‘Adli Tıp Uygulamalarında Aydınlatılmış Onam ile İlgili Sorular ve Çözüm Önerileri’ konularında konuşma yaptılar.
Programa, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, sağlık personelleri ve davetliler katıldı.