Elazığ’da Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen ’Gıda, Beslenme ve Kanser Önlenmesi’ sempozyumu sona erdi.
TÜBA tarafından yurt içi ve yurt dışından bilim adamlarının katıldığı Gıda, Beslenme ve Kanserin Önlenmesi Sempozyumu sona erdi. Sempozyum sonunda düzenlenen basın toplantısında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Dr. Taner Demirer,Prof. Dr. Kazım Şahin,Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Prof. Dr. Fatih Gültekin bilgi verdi. Türkiye’nin akademisi olarak ülkenin öncelikli konu ve sorunlarına dair çalışma grupları oluşturduklarını belirten TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "Daha önce var olan kök hücre ve kanser hakkındaki çalışma gruplarına gıda ve beslenme grubu da eklendi. Bu çalışma gruplarının temel fonksiyonu, topluma, karar alıcılara, bilim camiasına bilim temelli danışmanlık yapmaktır. Çalıştay, sempozyum ve toplantıları bu sorumluluk ile gerçekleştiriyoruz ve sonuçlarını rapor haline getiriyoruz” dedi.
Toplumda var olan bilgi kirliliğinin giderek artması üzerine TÜBA’nın misyonu gereği bu sempozyumu düzenlenme ihtiyacı duyduğunu ifade eden TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, "Bugüne kadar şu gıdayı kullanın, şu ajan sayesinde kanserden kurtulabilirsiniz ve benzeri şeyleri net olarak söyleyemedik. Egzersiz, fazla yağlı besinlerin tüketilmemesi, obezitenin önlenmesi, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme kanseri azaltıyor, bütün dünya artık bunları biliyor. Bu toplantıda GDO’lu besinleri de tartıştık ve kanser yapıcı etki görülmediği ama uzun vadede takip edilmesi gerektiği düşünüldü" diye konuştu.
TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin ise “Bir kanser türünde etkili olan maddeler başka bir kanser türünde etkili olamayabiliyor. Bazı maddeler hakkında yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve bu çalışmalarla ilgili mekanizmaların çalışması gerektiği açığa çıktı. TÜBA bu anlamda büyük bir misyon üstlenmiştir. Toplumu bilgilendirmek adına bu doğrultuda sempozyum, benzeri çalışmaları oldukça önem arz ediyor ve mutlaka devam etmelidir" şeklinde konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bilim insanlarının yapması gereken önemli bir öz eleştirinin, yapılan açıklamaların sonucunun toplumda nasıl problemlere yol açacağını bilmesi gerektiğini söyledi. Sağlıklı beslenmenin temellerinden biri de gıda katkı maddeleri içermeyen ürünlerle beslenme olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fatih Gültekin, bir de örnek verdi. Gültekin, "Evde ekmek diliminin üzerine sürdüğümüz yoğurdun üzerine döktüğümüz baharatla hazırladığımız yiyecek piyasada gördüğümüz bütün bisküvilerden daha kıymetli ve besleyicidir“ dedi.