Sağlık Bakanlığı ve Çölyak dernekleri, 14 ilde toplam 1750 kilometre sürecek bisiklet turu ile Türkiye’de Çölyak ve Gluten duyarlılığına dikkat çekiyor. Glutensiz Türkiye projesinin yoğun ilgi gördüğü İzmir durağında, katılımcılara lezzetli Glutensiz yemek tarifleri tanıtıldı. Proje için Ankara’dan bisikletle yola çıkan aktivist Hakan Pekzorlu’nun bu haftaki durağı İzmir oldu. İzmir’de Ege Çölyakla Yaşam Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programda gluten duyarlılığı ve Çölyak hakkında bilgilendirme yapılırken, katılımcılar keyifli saatler geçirdi. İzmir etkinlikleri kapsamında Hakan Pekzorlu bisiklet grupları ile birlikte Bornova Büyükpark meydanında karşılandı. Uğur Mumcu Çok Amaçlı Konferans Salonu önünde, sanatçı Mikrop Hikmet eşliğinde ödüllü yarışmalar düzenlendi. Yarışmalarda birinci gelenlere sürpriz hediyeler dağıtıldı. Eğlenceli ödüllü yarışma sonrasında katılımcılara, Çölyak ve Gluten duyarlılığı konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Etkinliğin en fazla dikkat çeken bölümünde şef eşliğinde Glutensiz Yemek Atölyesinde glutensiz yemek tarifleri tanıtıldı.
HALK BİLİNÇLENDİRİLECEK
Glutensiz Türkiye projesi kapsamında aktivist Hakan Pekzorlu, sırasıyla Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı ve İzmit’ten geçerek İstanbul’da yolculuğunu tamamlayacak. 14 ilde 1750 kilometre sürecek maratonda Çölyak derneklerinin olduğu merkezlerde halkı bilinçlendirme seminerleri düzenlenerek gluten rahatsızlıkları ile ilgili bilinç oluşturulacak. Kent merkezlerinde bisiklet derneklerinin de desteğini alarak temsili bisiklet sürüşü ve çeşitli bilgilendirici faaliyetler ile farkındalık oluşturulmaya çalışılacak. Sağlık Bakanlığının da desteği ile aktivitenin organizasyonunu ve ev sahipliğini Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, İzmir, Bursa, Balıkesir, İzmit ve İstanbul Çölyak dernekleri yapacak.
Hakan Pekzorlu, 1750 kilometrelik sürüşünde köylere uğrayacak ve bilinçlendirme malzemelerini ve Glutensiz Türkiye rozet, kalem ve balonlarından dağıtacak. Aktivite boyunca ayrıca glutene bağlı rahatsızlıkların olası belirtileri paylaşılacak ve hekime danışmanın önemi vurgulanacak.
100 HASTADAN DÖRDÜNE TEŞHİS KONULDU
Türkiye’de, çölyak teşhisi çok düşük düzeyde. Beklenen 100 çölyak hastasının ancak 4’üne teşhis konulmuş durumda. Bu oran Avrupa’da yüzde 10, Amerika’da yüzde 17’ye ulaşıyor. Bunun yanında gluten duyarlılığı daha yaygın olmasına rağmen teşhis oranı daha düşük. Çölyak ve glutene bağlı rahatsızlıkların geç teşhisi, toplum sağlığını, iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkilerken toplumsal, sosyal ve ekonomik boyutları da beraberinde getiriyor.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Çölyak, bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığı olarak belirtiliyor. Şişkinlik, ishal, kabızlık, karın ağrısı, yorgunluk, beslenme yetersizliği, iştah değişikliği, döküntülü yanma, baş ağrısı, saç dökülmesi, depresyon, kilo kaybı, kemik ve eklem ağrısı, anemi, cilt bozuklukları, mide bulantısı hastalığın belirtileri olarak belirlenirken, tedavisinin ömür boyu glutensiz diyet olduğu ifade ediliyor.