İSTANBUL, ()  -  Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mine Bekiroğlu, hemşirenin psikolojik yönden de hastaya destek olduğunu belirterek, “Hemşirenin; sağlığın bütüncül yaklaşım anlayışıyla korunmasında, geliştirilmesinde, hastalıkların önlenmesinde, hastalık durumlarında iyileşmenin sağlanmasında ve acının dindirilmesinde çok önemli görevleri vardır” dedi.

12 – 18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Kent Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mine Bekiroğlu, hemşirelerin, hastaların konforunu artırdığını, stresini azalttığını, gereksinim duyduğu ve karşılayamadığı ihtiyaçları ile bakımını yerine getirdiğini belirtti.

“HASTA İLE 24 SAAT BİRLİKTE”

Dr. Öğr. Üyesi Mine Bekiroğlu, hemşirenin, hasta ile günün 24 saati birlikte olduğunu hatırlatarak,  “Hastanın tanı ve tedavi işlemleri ile bu işlemler sırasında yaşadığı olaylardan nasıl etkilendiğini en yakından gözlemleyen, birey/hasta ile en yakın iletişimde olan sağlık personeli hemşiredir. Hastanın tedavi süreci içerisinde, hemşire uyguladığı bakım planı ve uygulamalarla, hastayı kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmesini, stresinin azalmasını hedefleyerek ve bakım hizmeti sunarken hastayı ailesi ve çevresiyle bir bütün olarak ele almalıdır. Bu sayede hasta kendi kendine yetebilen, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen, tedavinin gereklerini yerine getirebilen ve çevresindekilerle uyumlu ilişkiler kurabilen birey haline gelebilir” dedi.

“HEMŞİRELİK TUTKU İLE YAPILMALIDIR”

Hemşirelik mesleğinin, temelinde insana saygı ve insan haklarına değer verme bulunduğunu belirten Bekiroğlu, “Bu kapsamda tedavi anında hastalara yaklaşımda hemşire; güvenli bir ortam oluşturarak, hastanın mahremiyetine özen gösterir. Hastaya dürüst ve güler yüzlü davranarak, hastaya yapılan her işlemden/tedaviden önce hastayı bilgilendirir ve iznini alır. Psikolojik destek için ayrıca güven, umut, inanç, insan onuruna saygı, adil yaklaşım ve bilimsel birikimle yoğrulmuş bir profesyonellik ve mesleki tecrübe gerekmektedir” diye konuştu.

Hemşirelerin, öncelikli olarak tutku ile mesleklerini yapmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Bekiroğlu sözlerine şöyle devam etti;

“Tutkunun temelini ise sevmek oluşturur. Hemşirelik mesleğini tutku ve keyif ile yapınız. Hemşirelik eğitiminizin/temel donanımlarınızın üzerine; iyi derecede istatistik bilmek, kod yazımı bilmek, üst düzey iletişim becerisi kazanmak, yönetsel beceri kazanmak, diksiyon ve güzel konuşma, hızlı okuma, ileri derecede yabancı dil öğrenme, kişisel gelişim eğitimleri gibi eğitimler/donanımlar ilave ediniz.”