Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, kalp ameliyatı olmuş hastalara sıcakta almaları gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu.
Yaz sıcaklarının kalp ameliyatı olmaya engel olmadığını belirten Doç. Dr. Bahçivan, ancak ameliyatı bu döneme denk gelen hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Bahçivan, “Aşırı sıcaklar ameliyat sonrası hastanın rehabilitasyonu ve bakımını daha önemli hale getirir. Sıcak havanın yaratacağı sıvı ve elektrolit kaybı kalp krizi riskini tetikler. Bunun yanında yeni ameliyat olmuş hastalarda enfeksiyon riskini de artırır. Kalp ameliyatı olan hastalar, herhangi bir kalp sorunu olmayan sağlıklı kişilere göre sıcaktan çok daha çabuk etkilenir. Bu nedenle özellikle hava sıcaklığının çok yüksek olduğu bölgelerde yaşayan ve ameliyat olmuş kalp hastaları günün en sıcak saatleri olan 11.00 ila 15.00’te dışarı çıkmamalı, güneş ışınları ile direkt temastan kaçınmalıdır. Sıcağa bağlı olarak vücuttaki sıvı kayıpları da çok yüksek orandadır. Bu durum kalp damar tıkanıklıkları riskine de artırır. Hastalar serin ortamlarda bulunmalı, sağlık açısından açık renkli, bol ve pamuklu kumaştan yapılmış giysiler tercih etmelidir” dedi.
"AZ VE SIK YEMELİ, BOL SIVI TÜKETMELİ"
Kalp ameliyatı olan hastaların yiyecek ve içeceklerine de özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bahçivan, “Özellikle yaz aylarında sıvı tüketimi artırılmalıdır. Aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdır. Öğün sayısı fazla tutulmalı ve her öğünde az miktarda besin tüketilmelidir. Bol su ve sulu gıdalar alınmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir. Hamur işleri, hazır paketlenmiş gıdalar ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Kalp ameliyatı olmadan önce alkol ve sigara tüketen hastaların, ameliyat sonrası bu alışkanlıklarından kesinlikle vazgeçmeleri gerekir. kalp ameliyatı olan hastaların sigara içilen ortamlarda da bulunmaması özellikle dikkat etmeleri gereken kurallar arasında yer alır” diye konuştu.
"HASTA ZİYARETLERİ KISA TUTULMALI"
Hasta ziyareti uzun süreli olduğunda özellikle kalp ameliyatı gibi ağır bir operasyon sonrası hastalara zarar verdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Bahçivan, “Kalp ameliyatı sonrasında hasta taburcu olmadan hastanede ziyaret edilmemelidir. Taburcu olduktan sonraki ilk kontrole kadar da evde ziyaretçi kabul edilmesi sakıncalıdır. Çünkü kalabalıklaşan hasta odası havasız kalmakta ve bu durum hastada hem enfeksiyon riskini artırmakta hem de yaşamsal parametreleri olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.