Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Kanser Tarama Programı çerçevesinde Mersin’de 152 bin kişiye kanser taraması uygulandığını ifade ederek, "Taramalarda 50 kişi erken teşhisle sağlığına kavuştu. Kanser hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilemektedir. Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yapmaları amacıyla önemle uyarıyoruz" dedi.
Kanser taramalarıyla ilgili açıklama yapan Aytekin Kemik, kanser hastalığında erken teşhisin önemli olduğunun altını çizerek, "’Ulusal Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yapılan, toplum tabanlı kanser taramalarından tüm halkımız ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara serviks 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
"ERKEN TEŞHİSLE 50 KİŞİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU"
’Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde 2013 yılından itibaren 152 bin kişiye kanser taraması yapıldığını belirten Kemik, "Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2013 yılı itibari ile Ulusal Kanser Tarama Programı başlatılmıştır. KETEM ve aile sağlığı merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren kentte, 43 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 50 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 59 bin kişiye serviks kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda, 2013 yılından itibaren 27 kadında ’meme kanseri’, 14 kadında ’serviks kanseri’ ve 9 kişide de ’kolon kanseri’ erken teşhis edilmiştir. Böylece 50 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 50 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" şeklinde konuştu.
"KANSER TARAMALARINDA MERSİN TÜRKİYE’DE BİRİNCİ"
Türkiye genelinde yapılan haftalık kanser taramalarında Mersin’in birinci olduğunu ifade eden Kemik, "Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nca illerin haftalık mamografi, smear ve GGT verileri yayınlanmakta olup, 20-24 Nisan 2015 tarihlerini kapsayan haftalık ’meme kanseri taramasında çekim sayısına ve kolon kanseri taramasında’ alınan numune sayısına göre Mersin’in her iki tarama türünde Türkiye birincisi olmuştur. Rahimağzı kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre ise Mersin Türkiye yedincisi olmuştur" diye konuştu.