Medical Park Trabzon Hastanesi’nde 54 yaşındaki bir bayan hastanın kanserli yemek borusuna ameliyatla müdahale edilerek sağlığına kavuşması sağlandı.
Hastanın yemek borusunun orta kısımda yerleşmiş ve ilerlemiş olduğu düşünülen tümörlü yer Op. Dr. Yıldıray Bekar ve Doç. Dr. Can Keçe ekibi tarafından ameliyatla alınarak hasta 8 gün sonra taburcu edildi.
Konuyla ilgili olarak Dr. Yıldıray Bekar ve Dr. Can Keçe yaptıkları açıklamada “Erken evrede tespit edilen tümörlerde yaşam şansı yüksektir. Ancak karaciğer gibi, kemik gibi uzak organlara yayılmış hastalarda şansımız azalmaktadır. Biz daha önce ameliyat ettiğimiz tüm hastalara ve yakınlarına şöyle ifade ediyoruz. Ormandasınız ve vahşi bir hayvanla karşı karşıyasınız. Elinizde bir silah var ve tek kurşununuz var. Iskalamamanız ve onu vurmanız gerekir, yaralarsanız veya öldüremezseniz size karşı daha saldırgan olacaktır. Bu yüzden Cerrahi ama nasıl cerrahi, iyi ve onkolojik prensiplere göre yapılmış cerrahi sizin tek kurşununuzdur. İşte Onkolojik Cerrahi bize özellikle bu tip tümörlerle uğraşılan bölümler olması itibariyle bu imkanı sunmaktadır. Tümörün kendisi kadar lenf nodlarının da cerrahisi çok önemlidir. Biz özellikle bu ameliyatları çok sık yapan bir ekip olarak, cerrahinin önemini böyle bir anekdotla anlatıyoruz hastalarımıza... Cerrahi sonrası ana parçanın patolojisinin sonucuna, ameliyat bulgularına ve tümörün evresine göre ilave olarak kemoterapi ve yada radyoterapi (ışın tedavisi) planlanmaktadır. Bazı hasta guruplarında hastalığın evresine göre ameliyattan önce de Radyoterapi ve yada Kemoterapi uygulanabilmektedir. Bu tip tümörlerde sadece Cerrah değil, Medikal Onkolog, Radyasyon Onkoloğu, Patolog ve Radyoloğun olduğu Tümör Konsey’lerinde hastanın ayrıntılı olarak ele alınması ve olası en uygun tedavi planının o hasta bazında verilmesi önerilmektedir. Biz de ameliyattan önce ve sonrasında Tümör Konsey’inde hastaları değerlendirip ona göre tedavi planı uygulamaktayız” dediler.
Bu tür müdahalelerin artık Trabzon’da yapıldığına dikkat çeken Dr. Bekar ve Dr.Keçe “ Trabzon’da sadece ilimize değil bölgeye hitap ediyoruz, artık Ankara veya İstanbul’a gitmeye gerek yok, yanı başınızdayız” ifadelerini kullandılar.