Özel Medıcana Internatıonal Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, karaciğer yetmezliğine dikkat çekerek, “Ülkemizde en sık viral hepatitler, alkol alımı, metabolizma bozuklukları, otoimmün nedenler, toksik nedenler, damar hastalıkları, safra yolu hastalıkları gibi çok çeşitli nedenler sayılabilir” dedi.
Özel Medıcana Internatıonal Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, karaciğer yetmezliği hakkında bilgi verdi. Bahar, “Karaciğerin geri dönülmez şekilde fonksiyonlarının azalmasıdır. Bu durum genellikle yıllar süren bir zamanda oluşur. Bazı nedenlerle birkaç gün gibi çok kısa sürede de gelişebilir. Karaciğer yetmezliğinin oluşmasında çok neden vardır. Ülkemizde en sık viral hepatitler, alkol alımı, metabolizma bozuklukları, otoimmün nedenler, toksik nedenler, damar hastalıkları, safra yolu hastalıkları gibi çok çeşitli nedenler sayılabilir. Ani gelişen karaciğer yetmezliği, akut viral hepatitlerin seyri sırasında, mantar yenmesi, çeşitli ağrı kesici ve antibiyotiklerin alımına bağlı gelişmektedir” ifadelerini kullandı.
“Karaciğer yetmezliğinde hasarın derecesine göre hastanın şikayetleri çok az veya ciddi olabilir” diyen Prof. Dr. Bahar, “Erken dönemde karın sağ üst kısımda ağrı, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, ayaklarda hafif şişlik, erkeklerde vücut kıllarında dökülme, cinsel isteksizlik, adalelerde erime, avuç içinde kızarıklık gibi belirtiler varken hastalığın ileri dönemlerinde karın şişliği, gözlerde sararma, idrar rengi koyulaşması, kaşıntı, karın şişliği, kramplar, karın sol üst kısımda ağrı, mide kanaması, koma görülebilir. Hastaların geçmişinde alkol alımı, hepatit geçirme veya aile fertlerinde benzer yakınma ile karaciğer hastalığı tanısı konmuş kişiler olabilir” dedi.
Bahar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Viral hepatitlere bağlı karaciğer hastalığı ülkemizde en sık görüldüğü için mutlaka karaciğer testleri, viral markerler öncelikle çalışılmalıdır. Viral neden bulunamamışsa diğer sayılan bütün nedenler araştırılmalıdır. Vakaların yüzde 10’unda sebep tetkiklerle anlaşılamayabilir. Bu durumda karaciğerden biyopsi alınarak detaylı inceleme yapılır. Laboratuvar testleri yanında hastanın detaylı fizik muayenesi, ultrason cihazı ile karın muayenesi, tomografi ve/veya MR gibi ileri görüntüleme yöntemleri de yapılmalıdır. Karaciğer yetmezliği tanısı konan hastaların gastroenterologlar tarafından çok yakın takip ve tedavisi gerekir. Periyodik olarak hastaların muayenesi, sebebe yönelik tedaviler yapılmalıdır. Karaciğer yetmezliğine bağlı varis kanaması, karaciğer kanseri, böbrek, beyin ve akciğer fonksiyonlarında bozulma, karın içinde su birikmesi ve iltihaplanması gibi ölüm oranı çok yüksek komplikasyonlar gelişebilir. Hastanın takibi sırasında bu komplikasyonların oluşumunun önlenmesi için gerekli tavsiyelerde bulunulması, hastaya bilgi verilmesi ve uygun tedavilerin başlanması gerekir. Bütün bu tedbir ve tedavilere rağmen belirtilen komplikasyonlar oluştuğunda komplikasyonların tedavisi yapılır. Başarılı olmazsa hastanın genel durumu daha da bozulmadan karaciğer nakli operasyonu yapılmalıdır. Akut karaciğer yetmezliği gelişen hastalar yoğun bakım şartlarında tedaviye başlanmalı, karaciğer nakli hazırlığı hemen yapılmalıdır.”