Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazmi Bayçın, karın germe ameliyatı ile mükemmel sonuçlar elde etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Kadınların estetik olarak belası olan karın bölgesindeki çatlak, fazla yağ dokusu ve sarkmalara kesin çözüm olarak uygulanan karın germe ameliyatı ile ilgili Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazmi Bayçın çok önemli bilgiler aktardı. Dr. Bayçın, “Karın bölgemiz vücudumuzun estetik görünüm açısından son derece önemli bir alanıdır. İnce, sıkı ve diri bir vücut yapısı bayanların büyük bir bölümü tarafından talep edilir. Özellikle kadınlarda doğum yapmalarının sonrasında ciltte meydana gelen çatlaklar, karın kasları gevşeyince de karın bölgesinde yağ birikimi, sarkma, gevşeme ve şişkinlik gibi ciltte çeşitli deformasyonlar olabiliyor. Karın germe estetiğine tıp dilinde ‘abdominoplasti’ adı verilmektedir. Bu operasyonda, orta ve alt karın bölgesinde bulunan fazla deri ve yağ dokusu alınarak, karın duvarı kaslarının eski gerginliği ve sıkılığı sağlanır. Gerçekleştirilen karın germe ameliyatları ile, göbek deliğinden aşağıda kalan karın cildindeki çatlama, gevşeme, sarkma, buruşma gibi deformasyonlar, göbek deliğinin üstündeki bölgede ise deride gevşeklik ve fazlalıklar, özellikle alt karın bölgesinde birikmiş yağ fazlalıkları ile karın kaslarının gevşemesinden kaynaklı karın şişkinliği düzeltilir. İsteğe ve ayrıca da ihtiyaca bağlı olarak estetik karın germe ameliyatı sırasında aynı zamanda estetik bel inceltme ya da liposuction ameliyatı da birlikte yapılabilir” dedi.
KARIN GERME AMELİYATI KİME UYGULANABİLİR?
Dr. Nazmi Bayçın açıklamalarına, “Karın germe ameliyatları için en uygun aday profilini diyet ve spor yaparak karın bölgesindeki fazla yağlardan kurtulamayan, karın bölgesinde çatlama, sarkma ve ciddi anlamda şişkinlik oluşmuş hem kadın hem de erkekler olarak tanımlayabiliriz. Ağırlıklı olarak doğum yapmış kadınlar karın germe ameliyatını tercih etmektedirler. Bir defadan daha çok sayıda doğum yapmış kadınların bazılarında karın derisi gevşer, çatlar ve kasları geri dönemeyecek kadar fazla esner. Karın bölgesinde bu tür durumlar oluşmuş kadınlar ise karın germe ameliyatı olmalıdır. Karınları ile ilgili olarak yaşayacakları ciddi bir düzelme tüm hayatlarına olumlu olarak yansıyacaktır. Doğum yapmamış olanlardan da hızlı bir şekilde fazla kilo veren kadın ve erkeklerin karın bölgelerinde de ciddi anlamda sarkmalar meydana gelmektedir. Bu nedenle göbeği sarkan kadın ve erkekler için de karın germe ameliyatı yapılabilir. Yaşları biraz daha ilerlemiş ve cilt elastikiyeti azalmış olan kadınlarda karın bölgelerindeki yağlanmaya yönelik olarak yapılan karın germe ameliyatları çok olumlu sonuçlar ortaya koymaktadır. Bazı kadınların karın bölgesinde sadece çatlaklar vardır. Bunlardan herhangi bir operasyona gerek olmadan kurtulmak imkansızdır. Bu nedenle yapılacak karın germe ameliyatı ile üzerinde çatlaklar olan deri alınıp çıkarılacak ve bu çatlaklardan eser kalmayacaktır. Fazla kilolarınız varsa karın germe ameliyatı olmadan önce fazla kilolarınızdan kurtulup sonrasında karın germe ameliyatı olmanızı tavsiye ederim. Karın germe şişmanlıktan kurtulmak için gerçekleştirilen bir ameliyat değildir. Eğer kilo vermeyi planlıyorsanız sonrasında sarkmalar oluşabileceği için kilo verdikten sonra karın germe ameliyatı olmanız çok daha yararlı olacaktır” şeklinde devam etti.
Dr. Bayçın açıklamalarının devamında ise; “Kısaca, eğer genel sağlık durumunuz iyiyse, kilo fazlanız yoksa yani şişman değilseniz, sigara kullanmıyorsanız, karın bölgenizden daha önce herhangi bir nedenle ameliyat olmamışsanız, yakında hamile kalmayı düşünmüyorsanız ve en küçük çocuğunuz 1 yaşına basmış ise, ameliyat sonrasında oluşacak ameliyat izlerini kabul edebilecek gerçekçi beklentileri olan bir insan iseniz karın germe ameliyatı için en ideal adaysınız diyebiliriz” bilgilerine yer verdi.
KARIN GERME AMELİYATLARI NASIL YAPILIR?
Dr. Bayçın yapılan karın germe ameliyatlarında ne tür teknikler uygulandığı ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmede: “İki tür karın germe ameliyatı yapılıyor. Bu iki teknikten birincisi ‘tam karın germe’ (total abdominoplasti) ikincisi de ‘mini karın germe’ (mini abdominoplasti) olarak adlandırılmaktadır. Bu iki teknikten hangisinin uygulanacağına karın bölgenizdeki deformasyonun kapladığı alanın büyüklüğüne göre karar verilmektedir. Tam karın germe ameliyatında, göbek deliğinin birkaç cm üstü ile kasık bölgesinin başladığı seviye arasında kalan fazlalık olan deri ve yağların tamamı kesilerek alınır. Bu bölgede bulunan yağları ellerinize aldığınızda fazlalıklar yanlarda nereye kadar gidiyorsa, bu uzantının en uç noktaları da oradan çıkarılacak yağların yan sınırlarını oluşturur. Kilolu olan hastalarda, bazı zamanlarda yan kenarlar belin arkasına bile uzanabiliyor. Böyle bir durumda ise karın bölgesindeki fazlalıklara bel bölgesini de dahil etmek gerekmektedir. Belin daha da incelmesi talep ediliyorsa ekstra bir bel inceltme işlemi de uygulanabilir. Yağ dokusunun altındaki kaslar ise birbirlerine yaklaştırılarak dikilir. Böylece kaslarda meydana gelen gevşeklikler de yok edilir. Bu işlemden sonra da karnın üst kısmında kalan deri aşağıya doğru gerdirilerek kesilen alanın alt kenarına yaklaştırılır ve dikilir. Daha önce çıkarılan parçada kalan göbek deliği de oradan çıkarılarak olması gereken hizaya bir delik açılarak dikilir. Bu sayede dikişlerin olduğu bölge bikini bölgesinin içinde kalır. Mini karın germe ameliyatında ise kesilerek çıkarılacak deri ve yağlar tamamen göbek deliğinin alt tarafında kalır. Karın kaslarında gevşeme ya da ayrılma varsa bunlar birbirine yaklaştırılarak dikilir. Bu işlemden sonra da yukarıda kalan deri alta doğru gerdirilerek alt tarafa dikilir. Yapılan bu ameliyat esnasında ise göbek deliğine herhangi bir işlem yapılmaz. Sınırlı bir bölgede gerçekleştirilen bir ameliyat olduğu için etkisi sadece göbek deliğinin altında kalan bölge ile sınırlıdır” şeklinde açıklama yaptı.
AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME DÖNEMİ
Hastalarını en kısa sürede normal hayata döndürebilmesiyle tanınan Dr. Nazmi Bayçın, ameliyattan sonraki iyileşme süreci ve riskler ile ilgili olarak şunları söyledi: “Ameliyattan sonra 3-4 saat içinde birinden yardım alarak yavaş adımlarla yürüyebilirsiniz. 1 gün sonra ise yardımsız ancak yine yavaş adımlarla yürüyebilirsiniz. Ameliyat kaynaklı bir ağrı olacaktır ancak fazla değildir. Kullanılacak bir ağrı kesici ile büyük ölçüde rahatlarsınız. Ameliyattan 2 ya da 3 gün sonra banyo yapabilirsiniz. İlk hafta içinde ağır kaldırma, öksürme ve ıkınma gibi karın bölgenize yük bindirecek eylemlerden uzak durmanız gerekir. 5 gün sonra uçak ile yolculuk yapabilecek hale gelirsiniz. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün arasında süren bir istirahat döneminin ardından ağır işler yapmamak kaydıyla işinize dönebilirsiniz. 3-4 hafta sonra ise yavaş yavaş spor ve egzersizlere de artık başlayabilirsiniz. Mini karın germe ameliyatı çok daha küçük bir alanda yapıldığı için ameliyattan sonra geçen 3-4 günün ardından ağır işler yapmamak kaydıyla işinize dönebilirsiniz. 15 gün içinde yaralarınız iyileştikten sonra havuza ya da denize girebilirsiniz. Sigara kullanımı bu ameliyat açısından en riskli durumu oluşturur. Hem sigara kullanmanız hem de günlük ne kadar kullandığınız riskin seviyesini belirler. Sigara içen kadınlarda dikişler çok zor kaynar. Bu nedenle de bazı durumlarda ameliyat yaralarında açılmalar bile oluşabilir. Eğer sigara içiliyorsa bile ameliyattan belirli bir süre önce bırakılmasında çok ciddi yarar vardır. Karın germe ameliyatı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ‘www.avrupaestetik.com’ ve ‘www.karıngerme.com’ sitelerimize göz atabilirsiniz. Her ikisinde de çok daha detaylı bilgiler yer almaktadır.”