Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği, kamuoyunda akciğer kanseri hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla başlatılan ‘Koca Ciğer’ projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı himayesinde tüm Türkiye’yi gezecek.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı, Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün işbirliği ile Akciğer kanseri hakkında kamuoyunda farkındalığı arttırmak amacıyla Ankara Ankamall Alışveriş merkezi önünde stant açarak, ‘Koca Ciğer’ adı verilen maket tanıtıldı. Ayrıca etkinlikte akciğer kanseri hakkında bilgi verildi.
Konu üzerine açıklamada bulunan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, “Akciğer kanseri hem dünya da hem de Türkiye’de çok önemli bir kanser. Yaklaşık olarak dünya da 1 milyon 900 kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Ne yazık ki bunlardan 1,5 milyon insan akciğer kanserine bağlı dünya genelinde hayatını kaybediyor. Türkiye içinde çok önemli bir kanser, Türkiye’de çok ciddi bir tütün sağlığını var. Türkiye’de en son ölüm verilerine baktığımız zaman en son ilk sırada akciğer kanserini görüyoruz. Akciğer kanserinin yüzde 80’ini tütün kullanımına ilişkin olduğunu, yüzde 80-90’da önlenebilir bir kanserden bahsediyoruz” diye konuştu.
Akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Gültekin, “Özellikle bir yandan kullanıcıları korumak bir yandan da başlamamış olanları korumak çok önemli. Sponsor firmalardan akciğer kanseri maketi devralıyoruz bakanlık olarak. Bu maketin sağlıklı akciğer ve aynı şekilde tütün kullananlardaki gelişen tümörü canlandırıyor. Akciğer kanseri maketimiz 81 ilimizde KETEM’ler aracılığıyla dolaşacak. Vatandaşlarımız da farkındalık oluşturmak için gezecek” ifadelerini kullandı.