Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kök hücre projesine ilişkin, "Çok kısa bir zamanda 40 bin dönere ulaştık. Bugün itibarıyla 40 bin kişi kök hücre donörü olarak Kök Hücre Kemik İliği Bankası’nın üyesi oldu" dedi.
Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, sağlık muhabirleri ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Akar, toplantıda Türk Kök Projesi’nde gelinen son nokta, Türkiye’de ve dünyada kan bağışı ve Kızılay’ın hizmetleri hakkında bilgi verdi. Kızılay olarak yaptıkları projeleri anlatan Akar, "Türkiye’nin her noktasından kan alabiliyoruz. Kimin nerede ihtiyacı varsa bunu yerine getirebiliyoruz. 3 aylara girdik, 3 ayların sonu ramazan ayıdır. Kan bakımından sıkıntılı bir aydır. İnsanların oruç tutması itibari ile kan vermekten zaman zaman itina ettikleri aydır. Görece olarak diğer aylara göre kan miktarı azalmaktadır. Özellikle ramazan ayında vatandaşlarımızın kan vermeye dikkat etmesini, Allah rızası için yapmış oldukları bu hizmeti devam ettirmesini rica ediyorum" diye konuştu.
Kök hücre donörü sayısında 40 bine ulaştıklarını açıklayan Akar, “Kök hücre yıllardır Türkiye’nin gündeminde olan bir projedir. Fakat sistematik olarak 2013 yılında Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığımız arasında imzalanmış olan bir protokolle resmiyete geçirilmiştir. Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı 2013 yılında yapmış oldukları sözleşme ile Türk insanının kemik iliği ve kök hücre nakilleri esas olacak bankanın kurulması ile ilgili protokol yaptık. O günden itibaren çalışmaya başladık. Türk Kızılayı kendisine düşen görevleri yaptı. Donör kazanım uzmanlarını eğitti. Bugün geldiğimiz noktada 12 bölge kan merkezimizde görevli, donör kazanım uzmanlarımız vasıtasıyla kan vermeye gelen insanlarımız aydınlatılıyor. Kök hücre bağışçısı olmaları da sağlanmaya gayret ediliyor. Çok kısa bir zamanda 40 bin dönere ulaştık. Bugün itibari ile 40 bin kişi kök hücre donörü olarak Kök Hücre Kemik İliği Bankası’nın üyesi olmuş vaziyette" şeklinde konuştu.
Bu yıl itibari ile kök hücrede 70 bin donöre ulaşılacağını ifade eden Akar, "2015 yılında 2 milyon 100 bin ünite kan toplayacağız. Milletimizin kan ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz. Şuanda yüzde 81’ler civarında kan ihtiyacını karşılıyoruz" dedi.