Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin’de son günlerde ilçelerden merkeze gelen vakalarda şimdiye kadar 7 ölüm tespit edildiğini belirterek, “Yapılan tetkiklerde sadece bu ölümlerden ikisinde H1N1 virüsü tespit edildi. H1N1 virüsü, domuz gribi dediğimiz adı üstünde grip. Onun ötesinde bütüncül tedbir almayı gerektiren bir şey yok. Grip için ne tür tedbirler almamız gerekiyorsa o tür tedbirleri alacağız” dedi.
Mersin’de son günlerde özelikle Anamur ilçesinde meydana gelen ölümlerin domuz gribi şüphesini gündeme getirmesi, halk arasında tedirginliğe neden oldu. Atatürk’ün Mersin’e gelişinin yıl dönümü törenlerine katılan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin bitiminde, basın mensuplarının, Anamur ve diğer ilçelerden merkezdeki hastanelere sevk edilen hastaların vefat etmelerine ilişkin sorularını yanıtladı.
Mersin merkeze sadece Anamur’dan değil, diğer tüm ilçelerden hekimlerin, ihtiyaç duyduklarında ileri tetkik için hastaları merkezdeki gerek üniversite hastanesine gerek devlet hastanesine gönderdiklerini belirten Çakacak, “İlçelerden merkeze gelen vakalarda şimdiye kadar 7 ölüm tespit edilmiş. Ancak bu tespit edilen ölümlerin hepsi genç ölümler değil. Genci de var yaşlısı da var. Dün gelen hastalarımızdan biri kalp rahatsızlığıyla geldi ve yaşamını yitirdi” diye konuştu.
“ÖLÜMLERDEN İKİSİNDE H1N1 VİRÜSÜ TESPİT EDİLDİ”
Ölümlerin tamamının gripten kaynaklanmadığının altını çizen Çakacak, “Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve Sağlık Müdürlüğümüzden aldığımız bilgilere göre, yapılan tetkiklerde sadece bu ölümlerden ikisinde H1N1 virüsü tespit edildi. H1N1 virüsü dediğimiz, domuz gribi dediğimiz adı üstünde grip. Grip Türkiye’de değil dünyada da eğer bünye sağlam olmazsa ölümleri tetikleyebilir. Bu bir grip vakası. Grip her yerde var. Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada her ülkede olan bir hastalık çeşididir. Eğer vücudu dirençsiz yakalamışsa bazen ölümlere sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mersin’deki ölümlere ilişkin Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililerinin daha geniş açıklama yapacaklarını bildiren Çakacak, şöyle devam etti: “Ancak, benim onlardan aldığım bilgilere göre, bu bir grip çeşididir. Dolayısıyla ayrı bir önlem de yok. Grip için ne tür önlemler almak gerekiyorsa bunlar için de o önlemler alınacak. İlçelerden gelen hastalar çeşitli hastalıklar nedeniyle merkeze geliyor. Yani grip olmuş hastaların il merkezine sevki olayı değil.”
“BÜTÜNCÜL TEDBİR ALMAYI GEREKTİREN BİR ŞEY YOK”
Anamur’da ölümlerin daha fazla olması nedeniyle Sağlık Müdürlüğü’nün Anamur ile ilgili özel bir çalışma yapıp yapmayacağı sorusu üzerine de Çakacak, şunları söyledi:
“Tabi o nereden aldığınız rakamlara bağlı. Anamur’dan dün gelen hastamız gelir gelmez burada vefat etti. Çok müdahale olmadı burada. Sevk edilmese orada vefat edecekti. Dolayısıyla çok özel anlamlar yüklemek doğru değil kanısındayım. Çünkü arkadaşlarımız bunun üzerinde zaten çalışıyorlar. Eğer acil müdahale edilmesi gereken, ileri tetkik ve müdahale edilmesi gereken bir şeyler varsa zaten yapılacaktır ama bu bir griptir. Onun ötesinde bütüncül tedbir almayı gerektiren bir şey yok. grip için ne tür tedbirler almamız gerekiyorsa o tür tedbirleri alacağız. Onun ötesinde bir şey yok. O sonuçlardan sadece iki tanesi pozitif çıktı. O ölümlerin tamamı değil. Aldığım bilgilerden kalp rahatsızlığı için gelen var, kemik rahatsızlığı için gelen bir hastamız var burada vefat etmiş. Yani buraya sevk edilip burada vefat eden hastaların tamamı belli bir hastalıktan değil, çeşitli hastalıklar nedeniyle il merkezine tedaviye gönderiliyor. Bu sevklerden de sadece ikisinde H1N1 virüsü tespit edildi.”