Moğolistan Sağlık Bakanlığı, bir kişinin daha bubonik (hıyarcıklı) vebadan öldüğünü duyurarak, vebadan ölenlerin sayısının 2’ye yükseldiğini aktardı.

Moğolistan’ın batısında yer alan Khovd eyaletinde adı açıklanmayan 42 yaşındaki adamın Salı gecesi hastalığa yenik düştüğü bildirildi. Sağlık Bakanlığı, 42 yaşındaki adamın ölümünden kısa bir süre önce hastalığı yayan pireler taşıdığı bilinen iki ölü dağ sıçanı satın aldığını doğruladı. Moğolistan’da dağ sıçanı avlamanın yasa dışı olmasına rağmen birçok kişi hayvanı yemeye devam ederek sağlık risklerini gözardı ediyor. Bu yıl ülkede laboratuvarca doğrulanmış 12 hıyarcıklı veba vakası kaydedildi. Geçtiğimiz ay ise 15 yaşında bir erkek çocuk hıyarcıklı vebadan ölmüştü. Temmuz ayında Moğolistan’da hıyarcıklı veba semptomları olan iki kişi tespit edilmiş, bu bölgeler karantinaya alınmıştı. Ulusal Zoonotik Hastalıklar Merkezi, Moğolistan’ın 21 eyaletinden 17’sinin salgın riski altında olduğunu açıkladı. Hastalık insandan insana bulaşmasa da bir hayvandan diğerine pireler yoluyla yayılıyor. Tedavi edilmezse ölümcül hale geliyor. Hastalığın semptomları arasında ise ateş, baş ağrısı ve kusma öne çıkıyor.

14’üncü yüzyılda hıyarcıklı veba, ’kara ölüm’ olarak adlandırılıyordu. Dünya çapında 200 milyon fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Küresel olarak ise her yıl 650 vaka kaydediliyor.