İstanbul’da gerçekleştirilen ve çeşitli ülkelerden nöroloji uzmanları ile rehabilitasyon hekimlerini bir araya getiren International Neurology and Rehabilitation Meeting-INEREM, Uluslararası Nörorehabilitasyon Kongresi, “denge ve yürüme bozukluklarını tanısı ve rehabilitasyonu” konusunda bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı kongre olarak nitelendiriliyor.
Yürüme fonksiyonu ile ilgili denge, hareket ve koordinasyon bozukluklarını incelemek, insanın en temel fonksiyonlarından biri olan yürüme becerisini engelleyen nörolojik sorunları irdelemek ve tedavileriyle ilgili en yeni bilgileri paylaşmak üzere düzenlenen kongreye, çeşitli ülkelerden çok sayıda hekim katıldı.
Romatem Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, workshoplardan birinin de ‘yürüme bozukluklarında robotik yardım’ olduğunu belirtti.
Kalyon, ‘’Bilindiği gibi son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanılmaktadır. Robotlar yardımıyla çeşitli girişimler veya ameliyatlar yapılmakta, bu sayede iyileşme süresi kısalmaktadır. Robot teknolojisinin kullanıldığı alanlardan biri de rehabilitasyondur. Kollarını veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için çeşitli robotik sistemler geliştirilmiştir. Kollarını kullanamayan hastalar için kol robotları, sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştirilerek hastaların el ve kol becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. Yürüyemeyen hastalar için kullanılan robotik sistemlerde ise bir yürüme bandının üzerinde askılar vasıtasıyla yukarı alınan hastaya, bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüyüş şeklinde yürüme hareketleri yaptırılmaktadır. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilebilmekte, hasta karşısındaki aynadan veya sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir. Sistemin en önemli avantajı, normal yürüme kalıbına çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki ilgili merkezlerin sürekli uyarılmasıdır. Sanal gerçeklik ekranında hasta farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından , tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapma olanağına kavuşmaktadır. Bu yöntemle hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir’’ dedi.
Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, inme, omurilik yaralanması, MS, Parkinson, ALS gibi beyin ve omuriliğin ciddi hasara uğradığı durumlarda yeni tedavi yöntemi arayışlarının devam ettiğini vurguladı.
Kalyon, “Bu konudaki çabaları iki ana gruba ayırmak mümkündür: Bunlardan birincisi, beyin veya omurilikteki hasarı engelleyecek veya tümüyle onaracak tedavi yöntemleriyle ilgilidir. Yoğun araştırmalar sonucunda bazı ilerlemeler sağlanmış olmakla birlikte beyin ve omurilik hasarlarını tamamen onaracak kesin bir tedavi yöntemi henüz belirlenmemiş olup araştırmalar devam etmektedir. Diğeri ise hastaların fonksiyonel kayıplarını giderecek yeni rehabilitasyon yöntemleriyle ilgilidir. Robotik rehabilitasyon bu alandaki en önemli gelişmelerden biri olmakla beraber, kapsamlı bir rehabilitasyon programının parçası olarak kabul edilmeli ve mutlaka uzman hekim ve terapistler tarafından diğer bilimsel rehabilitasyon yöntemleriyle bir arada uygulanmalıdır” dedi.
YÜRÜYEMEYEN HASTALARA MÜZİK VE DANS TEDAVİSİ
Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, kongrede yürüme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesiyle ilgili yeni tekniklerin uygulamalı olarak anlatıldığını belirtti.
Kalyon, “Bu kongrede, felçli hastalardaki aşırı kasılmalar sonucu hareket yeteneği bozulmuş kaslara, ultrason kılavuzluğunda botulinum toksini enjeksiyon uygulama teknikleri sunulmuştur. Ayrıca yeni teknolojik gelişmeler ışığında yapılan yürüme analiz yöntemleri ve dinamik Elektromiyografi uygulamaları da gösterilmiştir. Kongredeki ilginç sunumlardan bir diğeri ise yürüme bozukluklarının tedavisinde kullanılan müzik ve dans tedavileriyle ilgilidir" dedi.