Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde emekli bir profesörün aynı klinikte çalışan profesör adına ameliyat yaptığı ve hastadan 3 bin lira bıçak parası istediği iddiasıyla hasta yakınının BİMER’e başvurması üzerine rektörlük, idari soruşturma başlattı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.
İddialara göre, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 9 Şubat 2015 tarihinde S.M. isimli hasta Prof. Dr. A.N.U. tarafından muayene edilerek yatışı yapıldı ve 12 Şubat 2015 tarihinde ameliyat edildi. Ameliyat olan S.M., daha sonra dikişleri aldırmaya hastaneye gittiğinde Dr. A.N.U. kendisinden 3 bin TL bıçak parası istedi. Bunun üzerine hasta yakını P.M., ‘bıçak parası’ istendiği gerekçesiyle Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayette bulundu.
AMELİYATTAN 3 GÜN ÖNCE EMEKLİ OLMUŞ
BİMER’den gelen yazı üzerine OMÜ Rektörlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Rektörlük, Tıp Fakültesi Hastanesi’nden (Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü) iddialarla ilgili açıklama istedi. Ameliyatı yapan Prof. Dr. A.N.U’nun ameliyattan 3 gün önce emekliye ayrıldığı ortaya çıktı. Müdürlükten rektörlüğe gelen cevapta, hastane otomasyon sistemindeki mevcut ameliyat notunda, ameliyatı yapan doktorun Prof. Dr. K.E. olduğu, hastanın 12 Şubat 2015 tarihli epikriz raporunda ise Prof. Dr. A.N.U. ve ekibinin adının yer aldığı, ancak Prof. Dr. A.N.U’nun 9 Şubat 2015 tarihide emekli olduğu ifade edildi.
Bunun üzerine OMÜ Rektörlüğü Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nden ayrıntılı bilgi istedi. Rektörlük makamı tarafından Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nden hasta S.M.’nin ameliyatında görev alan sağlık personelinin isimleri soruldu. Gelen cevapta ameliyatın ekip şefinin Prof. Dr. A.N.U. olduğu belirtildi. Döner sermaye ödemesinin yapılıp yapılmadığıyla ilgili soruya ise verilen cevapta, ameliyat nedeniyle Prof. Dr. K.E.’ye performans ödemesi yapıldığı bilgisi verildi.
OMÜ Rektörlüğü Prof. Dr. K.E. hakkında idari soruşturma başlatırken, Prof. Dr. A.N.U. ile ilgili de cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.
REKTÖR YARDIMCISINA TEHDİT İDDİASI
İddialara göre, OMÜ tarafından kendisine idari soruşturma açıldığını öğrenen Prof. Dr. K.E., 6 Mayıs 2015 tarihinde OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan ile görüşmek istedi. Fakat sekreteri tarafından Kaplan’ın müsait olmadığının söylenmesi üzerine Prof. Dr. K.E.’nin sekretere telefonda, “Ona söyle, kimsenin tetikçiliğini yapmasın, tetikçilik yapanla uğraşırım. Söyle ona oraya geliyorum. Erkekse kapıya çıksın. Yoksa basarım orayı” dediği ve telefonu kapattığı iddia edildi.
Daha sonra Prof. Dr. K.E., sekreterin yanına gelerek Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan’ın yanındaki misafirinin gitmesini bekledi. Bir süre bekledikten sonra elinde tespih çekerek Rektör Yardımcısı’nın odasına dalan K.E.’nin Kaplan’a kızgın ve sert bir ifade ile, “Ben seni Süleyman hoca olarak biliyordum. Ne zaman tetikçiliğe başladın” dediği öne sürüldü. Prof.Dr. Kaplan da tetikçilik yapmadığını, görevini yerine getirdiğini ifade etti. K.E.’nin, “Siz bu makamlarda adam oluyorsunuz. Biz bulunduğumuz yerlere bileğimizin hakkıyla geldik. Bir de bunun aşağısı, sokağı var. Bizler sokaklardayız, aşağıya gel” şeklinde tehditkar ifadeler kullandığı iddia edildi. Prof. Dr. Kaplan da tehdit etmemesi gerektiğini belirterek Prof. Dr. K.E.’yi odanın dışına davet etti.
Yaşanan gerginliğin odadaki akademisyenlerin imzasıyla tutanak altına alındığı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan tarafından Prof. Dr. K.E. hakkında tehditten dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.
REKTÖR AKAN: “HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI”
Konu ile ilgili açıklama yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, olayı doğruladı. Rektör Akan, "Bu olay, bir hasta yakınının BİMER’e şikayeti üzerine ortaya çıktı. Hasta yakını kendilerinden ameliyatı yapan profesörün para istediğini belirterek şikayette bulunmuş. BİMER’den bize gelen yazı üzerine biz de konu ile ilgili idari soruşturma açtık. Hakkında soruşturma açılan profesör arkadaşımız soruşturmayı yürüten rektör yardımcımızın odasını basarak hakaretler savurması üzerine de, hem söz konusu ameliyat, hem de hakaret ile ilgili savcılığa gerekli suç duyuruları yapıldı. Artık olay yargıya intikal etti ve hukuki süreç başlatıldı" dedi.