Sivas Numune Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Fettah Acıbucu, Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu, oruç tutanların uzun süren açlık dönemi nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşayabileceğini söyledi.
Oruç tutan diyabet hastalarında, hem düzensiz beslenme hem de tedavilerinin aksatılması nedeniyle ciddi sorunlar meydana gelebiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Fettah Acıbucu, çok uzun süren bir açlık dönemi olduğunu tıbben diyabet hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu belirtti.
Diyabet hastalarının oruç tutması nedeniyle yaşayabileceği sıkıntılara değinen Doktor Acıbucu, "Diyabet hastalarının bu kadar uzun süre aç kalmasıyla kan şekeri düşüklüğü, yükselmeler yaşayabilirler. Çok ciddi sıkıntılara neden olabilir. Onun için diyabet hastaların oruç tutmaları sakıncalı. Riskleri düşük riskli ve yüksek riskli olarak ayırabiliriz. Özellikle Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutmasını önermiyoruz. TİP 2 diyabetlilere de daha çok insülin kullananlara oruç tutmamasını ciddi hipoglisemi yaşayabileceklerini veya hiperglisemi yaşayabileceklerini anlatıyoruz. Bunlar riskli hastalar özellikle yaşlı hastalar, evde yalnız yaşayan insanlar, şekerinin düştüğünü fark edemeyen kişiler bunlar riskli tutmaması gerekir. Ama bazı hastalarımız bu uyarılarımıza rağmen tutmak istiyor. Hipoglisemi düşük riskli ilaçlarımız var. Onları kullananlar tutabiliyor. Tuttukları zaman sorun yaşamadıklarını söylüyorlar ama yaşamadıkları yaşamayacakları anlamına gelmiyor. Riskleri yaşayabiliyorlar. İftardan sonra ciddi hipoglisemileri olabiliyor" dedi.
Oruç tutanların uyması gerekenleri de anlatan Acıbucu, "Israrla tutmak istiyorlarsa önerimiz diyetlerini daha düzenlemeleri, akşam iftarlarını bölerek yemelerini önerebiliriz. Üçe bölebilirler. Sahurda özellikle kan şekerlerini hızlı yükseltmeyen gıdalar tüketebilirler. Süt ürünleri kan şekerinde çok hızlı yükseltme yapmadığı için bunları tüketebilirler. Akşam iftar yaparken çorbayla oruç açmalarını ve bol su tüketmeleri gerekir. Çünkü diyabet hastalarının bir çoğunda böbrek hastalıkları da var. Kreatin değerleri yüksek olabiliyor. Çok sıvı almaları iftardan sahura kadar yaklaşık iki litre su tüketmeleri gerekiyor" diye konuştu.