Muğla’da girdiği bunalım sonucu kendi cinsel organını kesen şahıs, gittiği hastanelerden olumsuz yanıt alınca olaydan 12 saat sonra getirildiği Ege Üniversitesi Hastanesi’nde sağlığına kavuştu. Kaybedilen zaman itibariyle Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ameliyatta, mikro cerrahi yöntemiyle organ yerine dikildi.
Ege Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Merkezi, bugünlerde Türkiye’de bir ilki başarmanın gurunu yaşıyor. Muğla’da bunalıma girip kendi cinsel organını kesen şahıs, İzmir’de gittiği hastanelerden olumsuz yanıt alınca olaydan 12 saat sonra başvurduğu Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi edildi.
“HASTA BİR EKSİKLİK HİSSETMEYECEK”
Ameliyatı gerçekleştiren Ege Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu, kaybedilen zaman dolayısıyla yapılan ameliyatın çok zor olduğunu söyledi. Hastanın şuan tamamen sağlıklı bir cinsel organa sahip olduğunu ve 5 günlük kritik süreci atlattığını anlatan Tiftikcioğlu, “Bundan sonraki süreçte bir kayıp beklemiyoruz. Yüzde 90 oranında ameliyat başarılı oldu. Hastada ilerideki zamanında kalıcı bir hasar ya da bir eksiklik kalacağını düşünmüyoruz’’dedi.
“AYAKTAN DAMAR ALDIK”
Mikro cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatta teknik açıdan bazı zorluklar çektiklerini söyleyen Doç. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu, “Kopan parça, 12 saat gibi uzun bir zaman diliminden sonra bize ulaştı ama buna rağmen biz bu hastamıza şans vermek istedik. Klasik bilgi olarak bu işlerin maksimum 6 saatten sonra olması çok zordur. Ona rağmen bu önemli bir uzuv kaybı olduğu için hastamıza bu şansı verdik. Yaralanmanın şekli itibari ile kesilen kısımdaki damarlar çok hasar görmüştü. Bu hasarlı damarların eksikliklerini gidermek için ayak sırtındaki kısımdan ince damarlar alarak naklettik ve dolaşımı o şekilde yeniden sağladık” ifadelerini kullandı.
6 SAAT MİKROPKOP ALTINDA AMELİYAT
Yapılan ameliyatın 6 saat sürdüğünü ifade eden Tiftikcioğlu, “Tamamen mikroskop altında yapılan bir ameliyattı. Tabi en büyük şansımız parçanın soğuk ve muhafazalı bir şekilde nakledilmiş olmasıydı. Parçanın bize 12 saat gibi uzun bir süre sonra gelmesine rağmen kurtulmasını sağladık. Penis replantasyonları çok nadir yapılan ameliyatlardır. Dünyada da mikro cerrahide yapılan en zor ameliyatlardan birisidir. Türkiye’de bizim bilebildiğimiz kadarıyla 3-4 tane yapılmış. Bu yaptığımız ameliyatı 4 ya da 5. olarak araştırdık” diye konuştu.
“YENİSİNİ YAPABİLİYORUZ”
Organın tamamen kaybedilmesi durumunda bile yeni bir organ yapabildiklerini söyleyen Tiftikcioğlu, “Koldan ve bacaktan aldığımız dokuları, parçaları doğru şekilde birleştirerek yeni bir cinsel organ yapmamız mümkün oluyor” dedi.