Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç, “Psikolojik travmalara karşı öncelikle kendinize zaman tanıyın ve anormal bir duruma normal tepkiler verdiğinizi bilin” dedi.
Psikolojik travmanın belirtilerine değinen Psikolog Enise Öziç, “Hayatınızda birçok şey yolunda gidiyorken bir gün ruhsal dengenizi alt üst eden bir olay, psikolojik bir travma yaşayabilirsiniz. Bu olayın ardından çeşitli psikolojik sıkıntılar, karmaşık duygular, öfke, pişmanlık, suçluluk ve çaresizlik hissedebilirsiniz. Atlatmak istiyor hiç yaşanmamış gibi düşünmeye çalışıyor ancak olay sürekli ve istemsiz bir şekilde zihninize hücum ediyor, olay ile ilgili kabuslar görüyor olabilirsiniz. Uykuya dalmakta güçlük çekme ve sürekli uyanma yaşayabilir, olayla ilişkili olduğunu düşündüğünüz nesne veya kişileri gördükçe olayı yeniden yaşıyormuş hissini yaşayabilirsiniz. İstem dışı abartılı irkilme tepkileriniz olabilir, çevreye karşı agresif olabilir ya da çevreye tamamen kendinizi kapatma ihtiyacı duyabilirsiniz. Olayın en önemli kısmını hatırlayamama gibi belirtiler yaşayabilirsiniz ve konsantre olmakta güçlükler ortaya çıkabilir. Her an tetikte olma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Sakınmaksızın davranma ve kendinize zarar veren davranışlarda bulunulabilir” şeklinde konuştu.
“ÖNCELİKLE KENDİNİZE ZAMAN TANIYIN”
Bu durumları yaşayan ve baş etmek isteyenlerin neler yapması gerektiği hakkında bilgi veren Psikolog Öziç, “Öncelikle kendinize zaman tanıyın, anormal bir duruma normal tepkiler verdiğinizi bilin. Çevrenizdekilerin size yardım isteklerini geri çevirmemeye çalışın. Güven duyduğunuz kimse veya kimselerle bu durumu paylaşın. Yalnız olmadığınızı bilin ve size iyi duygular hissettiren kişi veya kişileri düşünün, onların size ne olursa olsun yanınızda olacağını bilmelisiniz. Odanıza kapanma, kimseyle konuşmak istememe ve sürekli uyku isteyebilirsiniz, bunları mümkün olduğunca yapmamaya çalışın. Yapılan bilimsel araştırmalar fiziksel aktivitelerin ruhsal örselenmelere önemli ölçüde hafiflettiği kanıtlamıştır. Bu nedenle haftanın 2 ya da 3 günü kalp ritminizi yüzde 40 oranında arttıracak şekilde yürüyüş yapın. İçinizden ağlamak geldiğinde bunu bastırmayın ve uygun ortamlarda ağlamanıza izin verin. Sizi güçlü hissettiren yanlarınızı düşünmeye çalışın ve güçlü olduğunuzu düşündüğünüz olaylara odaklanın. Olayla ilgili yaşantılar zihninize gelebilir bunları zihninizden atmaya çalışmayın bunun yerine bulunduğunuz ortamı değiştirin, sakin olmaya çalışın, şuan güvende olduğunuzu düşünün ya da o esnada güven duyduğunuz kişi veya kişilerle iletişime geçin” diye konuştu.
“KENDİNİZDE OLUMLU ANLAMDA DEĞİŞİM GÖZLEYEMİYORSANIZ DERHAL BİR UZMANA BAŞVURUN”
Psikolog Enise Öziç şu bilgileri verdi: “Tüm bunlara rağmen olayın üzerinden bir ay veya daha uzun süre geçmesine rağmen hala aynı tepkileriniz devam ediyor ve kendinizde olumlu anlamda değişim gözleyemiyorsanız derhal bir uzmana başvurun. Bazen sadece terapi desteği ile bazen ise ilaç ve terapi desteği bir arada psikolojik travmanızın hayatınızı etkilemesinden kurtulabilirsiniz, hayatınıza eskisi gibi ya da eskisinden daha kaliteli bir şekilde devam edebilirsiniz. Önce kendiniz için ardından sevdikleriniz için ’mutlu ve huzurlu’ yaşamanın mümkün olduğunu unutmayın.”