Sağlık Bakanlığı tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi’ni kullanamayan işitme engelliler için Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) kuruldu. İşaret dili bilen 7 personelin görev yaptığı merkezde görüntülü bağlanan işitme engelliler durumlarını rahatlıkla anlatabiliyor.
Sağlık Bakanlığı, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde telefonda derdini anlatamayan işitme engelli vatandaşlar için işaret diliyle hizmet verecek. Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi İletişim Daire Başkanı Cihan Nişancı, Türkiye’de 3 milyondan fazla işitme engelli olduğunu belirterek, “İşitme engellinin en büyük problemi ise maalesef işitme problemi. Sağlık Bakanlığı olarak sağlıkta engelleri kaldırma adına bir basamak daha atladık. İşitme engelli bireylerimizin sağlık hizmetlerine ulaşmasını kolaylaştırdık. Mobil bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama özelliği itibariye Türkiye’de ve dünyada ilk uygulama olacak. Uygulamamızda 7/24 görüntülü destek merkezimiz de olacak ve işaret dili tercümanlarımız işitme engelli vatandaşlarımıza destek olacak” diye konuştu.
“MOBİL UYGULAMAMIZDA ZATEN ENGELLİNİN TÜRÜ BELLİ OLACAK”
Nişancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“81 ildeki işitme engelli vatandaşımız herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman Ankara’daki Engelsiz Sağlık İletişim Merkezimize ulaşacak ve her türlü sağlık sorununu bu merkez kanalıyla gidermiş olacak. İşitme engelli vatandaşımız mobil uygulamamız aracılığıyla merkezimize ulaşacak. Mobil uygulamamızda zaten engellinin türü belli olacak. Komuta ekranımıza ihbar düştüğü anda ihbarı yapanın adı soyadı, engel durumu, nerden ihbarı yaptığı gibi konular otomatik olarak komuta ekranımıza düşmüş olacak. Bu şekilde engelli vatandaşımıza ivedi bir şekilde sağlık ekibimiz, ambulansımız hızlı bir şekilde ulaşmış olacak.”
MERKEZDE İŞARET DİLİ BİLEN 7 PERSONEL HİZMET VERİYOR
Görüntülü destek merkezinde 7 işaret dili tercümanıyla hizmet verildiğini ifade eden Cihan Nişancı, “Sağlık Bakanlığı ile ilgili her konuda iletişim merkezimiz kanalıyla işitme engellilere destek veriyoruz. Hastanede karşılaştığı bir sorundan acil ambulans talebine kadar, hatta sigarayı bırakmaya kadar her türlü sağlık problemini bu merkezimiz aracılığıyla işitme engellilere veriyoruz. Mobil uygulamalarımızı cep telefonlarına ücretsiz bir şekilde indirecekler ve ücretsiz bir şekilde bu hizmetten faydalanacaklar” şeklinde konuştu.
PROJENİN DİĞER AYAĞI İSE İŞARET DİLİ KONUŞMA KARTLARI
Projenin bir diğer ayağının ise işaret dilinde konuşma kartları olduğunu söyleyen Nişancı, “Bu kartlarımız ambulanslarda, Türkiye’deki tüm kamu ve özel hastanelerin acil servislerinde bulundurulacak. İşaret dilinde konuşma kartlarımızda temel sağlık soruları var. Bir işitme engelli hastaneye geldiğinde ne sorulacaksa o sorular işaret dilinde bu kartlarımızda var. Hoş geldiniz ile başlıyor. Geçmiş olsuna kadar. İşitme engelli vakası gelmişse bir hastaneye hastanede çalışan acil görevlilerimizin elinde olacak veya bir vakaya gittiğinde işitme engelliyse ambulanstaki görevlilerimizde olacak bu kart. Böylelikle işitme engelliyle temel iletişim sorununu halletmiş olcağız” ifadelerini kullandı.
“YAŞAYAN İNSAN DAHA İYİ ANLIYOR BELKİ DE”
Öte yandan ESİM’de görevli personelin birçoğunun anne ve babası işitme engelli. ESİM’de görevli Bahar Yılmaz, “Bunu ailem yaşıyor. Anne babam yaşıyor. Sürekli iki tarafa da bölünme zorluğu oluyor. Böyle bir şey gerek Sağlık Bakanlığı’ndan, gerek buradaki insanlardan böyle yardım isteği olunca insanın hoşuna gidiyor. Yaşayan insan daha iyi anlıyor belki de. Randevu, farklı sorunlar değişik çağrı merkezleri kullanılıyor ama ben arıyorum. Hastaneye bensiz gidemiyorlar. Ben olmak zorundayım ya da bir rehber, bir yakın. Bunun sorununu çok yaşadık. Kendimiz bu şekilde büyüdük. Biz hastaneye götürülemedik” şeklinde konuştu.
“BEN TAMAMEN GÖNÜLLÜ BİR ŞEKİLDE ÖĞRENDİM”
Görevli personel Melike Yücel ise şunları söyledi:
“Benim ailemde işitme engelli yok. Ben tamamen gönüllü bir şekilde öğrendim. Etrafımda işitme engellileri görüyordum ama konuşamıyordum. Sonra nasıl öğrenebilirim derken derneklere gittim ve o şekilde öğrendim. Bunun eğitimini aldım. Tamamen onlara yardımcı olmak adına almak istediğim bir eğitimdi. Çok güzel bir duygu. İşitme engelli bir vatandaş geldiğinde, işaret dili biliyor musun diye sorduğumda beni gördüklerine seviniyorlar. Beraber doktora gidiyorduk. Ben onlarla beraber gidiyordum.”