Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, ilaç kullanan insanların ‘akılcı şekilde ilaç kullanmasını’ tavsiye ederek, yanlış ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine bağlı istenmeyen sonuçlara, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına ve yan etki görülme sıklığının artmasına sebep olduğu konusunda uyarılarda bulundu.
Dr. İsmet Kolomuç, kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, en düşük maliyetle kolayca sağlayabilmesine ‘akılcı ilaç kullanımı’ denildiğini belirtti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Kolomuç, “İlaç kullanımında özensiz davranıyorsak ilacı yanlış yolla, yanlış zamanda, yanlış dozda alıyorsak, ilaçları gereksiz ve aşırı kullanıyorsak, gerekmediği halde çoklu ilaç kullanıyorsak, ilaçların su yerine başka içeceklerle alıyorsak, süresi geçmiş ilaçların kullanıyorsak, hekim önerisi dışında uygunsuz kişisel tedavilere başvuruyorsak, bilinçsiz gıda takviyesi ve bitkisel ürünlerin kullanıyorsak, gereksiz antibiyotik kullanıyorsak yanlış ilaç kullanıyoruz demektir” dedi.
Yanlış ilaç kullanımının istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğini belirten Kolomuç, “Yanlış ilaç kullanımı, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine bağlı istenmeyen sonuçlara, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, yan etki görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu çıkan sorunlardan yola çıkacak olursak akılcı ilaç kullanımının gerekliliğinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz” diye konuştu.
Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Ordu’da Sağlık Bakanlığı- Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde Türkiye’de ilk olarak hayata geçirilen ‘Akılcı İlaç Polikliniği’nin kurulduğunu da ifade ederek, “Poliklinikte hastalarımıza ilaçlarını ne kadar sürede ve ne şekilde kullanması gerektiği ile ilgili bilgiler veriliyor. Akılcı ilaç kullanımı konusunda polikliniğimizin katkısının büyük olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.