Yeni araştırmalar sakız çiğnemenin şaşırtıcı sağlık faydalarını sunmaya devam ederken, herkes için aslında hiçbir standart faydası olmadığı ortaya çıktı. Her kişi sakız çiğnerken kendine göre bireysel tepkilere neden oluyor.

Bilimsel araştırma sonuçlarına göre sakız çiğnemenin faydaları: bellek, stres azaltma, odaklanma sağlama, uyanıklığı arttırma, konsantrasyonu artırma, kilo yönetme, ağız sağlığını geliştirme gibidir.

Sakız hafızayı geliştirir

Psikologlar sakızın bellek geliştirmeye yardımcı ve bilişsel gücü artırabilir olduğunu söylüyor. Testler boyunca sakız çiğneyen insanlar, diğer insanlardan daha önemli ölçüde daha iyi puanlar elde etti.

Sürekli çiğneme ya da çene hareketli eylemi aslında hafızayı güçlendirir. İnsanlar çiğnerken bellek (hipokampus) için önemli olan beynimizin alanında faaliyeti arttırır. Bazı araştırmalar, hipokampus, insülin reseptörlerinin bellekte rol oynayabileceğini gösterir. Sakız vücut ve zihin-yakıt glikoz düzeyini artırır. Ayrıca sakız beyne kan akışını arttırır. Sakız fazla oksijen, glikoz ve daha fazla CO2  üretir. Bu şekilde sakız çiğneme hafızayı güçlendirir.

Sakız stres belirtilerini azaltır

Bazı öğretmenler uyanıklığı ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olmak için testler sırasında sakız çiğnemenin öğrencileri teşvik ettiğini düşünür. Psikiyatristler ve psikologlar sakız çiğnemenin gerginliği azaltığına ve sinir enerjisini serbest bıraktığına inanır. Sakız hayal kırıklığı ve sinir için bir çıkış sağlayabilir. Son araştırmalar ise sakızın ritmik hareketi sayesinde rahat ve memnun duygular sağlaması nedeniyle stres azaltıcı etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır.

Kilonuzu yönetmek için yardımcı olur

Düşük kalorisi ile sakız ucuz bir aperatiftir. Bazı çalışmalara göre sakız çiğneyen yetişkinler çerez tüketmeyi ve abur cuburu bırakıyor ve bu sayede kilo almıyor.  Hem düzenli hem de şekersiz sakız kullanmak yemek yemeği unutturuyor. Sakız çiğneme fiziksel hareketi sayesşnde yüksek kalorili atıştırmalıklar için istek azaltmasına yardımcı oluyor. Bir grup bilim adamı göre saatte yaklaşık 11 kalori yakmanızı sağlıyor.

Sakız sindirimi geliştirir

Sakız bağırsak hareketliliğini artırmaya yardımcı olur, aynı zamanda daha sık yutmaya teşvik ederek tükürük akışını artırmaya da yardımcı olur. Bu arka boğaz içine mideden gelen asit reflüsünü önlemeye yardımcı olur.

Sakız ağız sağlığını geliştirir

Bilimsel araştırma sonuçları sakızın özellikle ağız sağlığı ve diş için iyi olduğunu göstermektedir. Sakız, ağız sağlığı ve ağız boşluğunun güçlü koruyucusu olan en önemli bileşen tükürüğü arttırır. Uyarılmış tükürük tamponlar, mineraller ve antibakteriyel bileşenlerin yüksek konsantrasyonu kullanılarak bir potansiyel olarak zararlı ortamı düzeltir. Ağzındaki şekerler, gıda artıkları ve çürüklere neden olan asitleri temizlemek için yardımcı olur. Şekersiz sakız en önemli diş temizleyicidir. Şekersiz sakız diş çürümesine neden olmaz. Diş minesinde demineralises ve antimikrobiyal etkiye neden olur. Sakız, nefesi canlandırır lekeleri azaltır, biriken plağını azaltır ve lekeleri engelleyerek dişleri beyazlatır.

Bazı insanlar sakız çiğnerken daha dikkatli olmalıdır. Çiğneme uyuklama sırasında boğulmanıza neden olur. Besinlerin yararları için sitemize bakınız. Kan şekerini yükseltmek xylito ile tatlandırılmış sakız ile gerçekleştirilir ama özellikle diş sağlığına etkisi olmayacaktır.