Özel Gazi Hastanesi doktorlarından Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Taner Gürbüz, “Eğer çocuk psikolojik açıdan uygun olmamasına rağmen lokal anestezi ile sünnet yapılırsa ileri yaşlarda psikolojik bozukluklar oluşabilir. Aileler çocuklarını, ‘ben onlara kıyamıyorum’ diyerek sünneti erteliyor. Sünneti düşünürken lütfen kendilerini çocuklarının yerine koysunlar” dedi.
Özel Gazi Hastanesi doktorlarından Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Taner Gürbüz, sünnet sezonunun açılmasıyla birlikte ailelerin sünnetle ilgili merak ettiği soruları yanıtladı. Gürbüz, sünnet yaşının doğumdan 10-15 gün sonra olduğunu belirterek “Bebeklere şekerli su emzirerek sünnet işlemini rahatlıkla gerçekleştirebiliyoruz. Operasyondan önce ağrı kesici krem sürmek yeterli oluyor. Çocukla iyi iletişim kurulamıyorsa 7 yaşın üzerindeki çocuklara lokal anestezi ile ameliyat yapılmasını doğru bulmuyorum. Eğer çocuk psikolojik açıdan uygun olmamasına rağmen lokalanestezi ile sünnet yapılırsa ileri yaşlarda psikolojik bozukluklar oluşabilir. Aileler çocuklarını, ‘ben onlara kıyamıyorum’ diyerek sünneti erteliyor. Sünneti düşünürken lütfen kendilerini çocuklarının yerine koysunlar” diye konuştu.
“SÜNNETİ DOKTOR YAPMALI”
Sünneti doktorların yapması gerektiğini ifade eden Gürbüz, “Sünnetçi olarak tabir edilen kişilerin sağlık çalışanı bile olsa sünnet yapmaları kanunen yasal değil ve bir çok sakınca doğurabilir. Sünnet bir ameliyattır, usulüne uygun yapılması gerekir. Penisteki anormallikler sünnet işlemi sırasında giderilebilir” ifadelerini kullandı.
“KENDİLERİNİ ÇOCUKLARININ YERİNE KOYSUNLAR”
Bebeklerin sünnet bakımı hakkında ailelere bilgi veren Gürbüz, sözlerini şöyle tamamladı: “Ailelerin bebeklerinin sünnet bakımını iyi yapmaları gerekiyor. Sünnet derisi penisin başını kapsar. Ilık su ve antibiyotikli kremle deriyi açmak lazım. Deri açılıncaya kadar bu işlemi her gün tekrarlamalıyız. Aileler çocuklarını, ‘ben onlara kıyamıyorum’ diyerek sünneti erteliyor. Sünneti düşünürken lütfen kendilerini çocuklarının yerine koysunlar.”