İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Yazılım Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Burak Yanığlı tarafından geliştirilen yazılım sayesinde, besicilerin sürü kayıplarına neden olan hastalıklar başlamadan önlenecek.
Sürülerdeki hastalıklar, İEÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Burak Yanığlı tarafından geliştirilen yazılımla belirlenecek. Besicilerin sürü kayıplarına neden olan hastalıklar, başlamadan önlenecek. Sığıra takılan tasma yoluyla hayvanın ateşi, nabzı, hareketlerinden oluşan veriler sensörler aracıyla toplanıp oluşturulan merkeze aktarılacak. Hastalık şüphesi taşıyan hayvanlar belirlenecek ve veteriner hekimin müdahalesi hızlanacak.
“HAYVANCILIĞI YAZILIM VE BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİYLE BULUŞTURDUM”
Yanığlı tarafından İEÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kaan Kurtel ve Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çelikkan danışmanlığında gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli projeyle, besiciler korkulu zamanlar yaşamayacak. “Veterinerler İçin Sensör Tabanlı Tanı Destek Yazılımı” başlıklı projesi hakkında bilgi veren Yanığlı, besiciler için en büyük tehlikenin hastalığın geç fark edilmesi olduğunu söyledi. Ailesinin de tarımla uğraştığını, hayvancılık sektörünü yakından izlediğini aktaran Yanığlı, “Hayvancılığı yazılım ve bilgisayar teknolojileri ile buluşturdum. Böylece sığır işletmeleri ile veteriner hekim arasında verimli ve rahat bir çalışma ortamı sunmayı hedefledim” dedi.
HASTALIK YAYILMADAN UYARI SİSTEMİ
Sığırda oluşan verilerin sensör yardımıyla bilgisayara aktarılacağını, herhangi bir hastalık şüphesi durumunda veteriner hekimle eş zamanlı iletişime geçileceğini belirten Yanığlı, “Toplanan veriler yazılım tarafından sağlıklı ırk bilgisi ile kıyaslanacak. Böylece veteriner hekim, ivedilikle tanıda bulunarak hastalığın sürüye yayılmadan önlemini alacak. İşletmelerde hastalık nedenli sığır ölümleri en aza indirgenerek maddi kayıplar engellenmiş olacak. Yazılım modüler ve esnek yapısı sayesinde her ölçekteki işletmeye rahatlıkla uygulanabilecek” diye konuştu.